• 01 marzec 2016 12:44
  •  / 

Pszczoła - pogodynka

W Polsce najbardziej cenionymi dyżurnymi meteorologami są górale. Na różnorakich serwisach informacyjnych można przeczytać dalekosiężne prognozy pogody wszystkowiedzących baców. Jak się okazuje podobną umiejętność wykazują także... pszczoły.

Na uniwersytecie w Chinach Xu-Jiang He wraz z innymi badaczami przyczepiło do pszczół robotnic maleńkie radiowe plakietki identyfikacyjne, dzięki czemu mogli monitorować ich zachowanie. Plakietki te monitorowały, ile czasu spędzały poza ulem oraz kiedy kończyły pracę. Z obserwacji wynika, że pszczoły dłużej pracowały i więcej czasu spędzały poza ulem, jeśli kolejny dzień miał być deszczowy. Wydaje się, że owady reagują na zmianę wilgotności, ciśnienia atmosferycznego oraz temperatury tuż przed opadami.

Naukowcy są przekonani, że nie jest to kwestia robienia zapasów na mniej sprzyjający czas, ponieważ i tak gromadzą wystarczająco dużo nektaru, na co dzień. Badania nie są do końca wiarygodne, ponieważ pszczoły były obserwowane tylko przez 34 dni. Nie jest to czas reprezentatywny na tyle, by stwierdzić, że na owady nie mógł wpłynąć inne czynniki. Jeśli jednak Xu-Jaing He ma rację to jego badania mogą pomóc w przewidywaniu katastrof naturalnych oraz wesprzeć badania nad zmianami klimatycznymi na świecie.

 pogod

Komentarze

Sprawdź też

Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa. Będziemy potrzebować 1 i ¼ szklanki mleka 1,5 łyżeczki Miodu...
Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ