• 22 luty 2017 16:40
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Ratunek dla spierzchniętych ust

Dni są chłodne i mroźne, co wyraźnie odczuwają nasze usta. Stają się spierzchnięte, łatwo pękają. Jak poprawić ich stan i ukoić niekomfortowe odczucia? Miodem oczywiście!

Miód znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i antyseptycznych. Najlepiej do pielęgnacji ust nadawać się będzie miód wielokwiatowy lub miód spadziowy, w szczególności taki, który zdążył się skrystalizować. Miód skrystalizowany będzie doskonale się nadawać na odżywczy peeling. Jeśli jednak mamy miód tylko płynny, wystarczy że wymieszamy go z cukrem aż będzie miał konsystencję podobną do miodu skrystalizowanego. Taki miód nakładamy na usta na 15 minut, i powstrzymujemy się całą siłą woli by go nie zlizać! Po tym czasie zmywamy go okrężnymi ruchami wykonując delikatny peeling, i po wszystkim nakładamy na usta ochronny balsam.

Na co dzień możemy używać prostej maseczki z miodu. Na wargi nakładamy miód, najlepiej spadziowy. Po paru minutach zaciskamy wargi mocniej, i poruszamy nimi wykonując delikatny peeling. Miód możemy zlizać lub zmyć ciepłą wodą, i cieszyć się gładkimi i miękkimi ustami.

usta

Komentarze

Sprawdź też

W tym roku białoruscy pszczelarze zebrali dużo mniej miodu niż zazwyczaj, przez co jego cena znacznie wzrosła. Kilogram białoruskiego miodu kosztuje obecnie około 20 rubli, czyli mniej więcej aż 40zł! Na tą sytuację ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim tegoroczna pogoda niesprzyjająca...
Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis...
ZOBACZ WIĘCEJ