• 23 luty 2016 20:01
  •  / 

Miodomat w Lubelskim technikum

Z racji rewolucji na froncie żywieniowym w Polskich szkołach, co po niektórzy uczniowie stają na głowie by w miarę korzystnie wybrnąć z nowej sytuacji. A uczniowie IV Technikum pszczelarskiego w Pszczelej Woli postanowili zrobić to z przytupem, w sposób oryginalny i niezwykle słodki.

Miodomat, bo o nim właśnie mowa, powstał na potrzeby konkursu na projekt innowacji technicznej dotyczącej rolnictwa, i wygrał. Teraz stoi w zwycięskim Technikum i wiernie służy uczniom. Już od grudnia rozprowadza w szkole małe słoiczki miodu pochodzącego ze szkolnej pasieki, batoniki, całuski pszczelowolskie, pyłek kwiatowy i propolis, ale także świeczki z pszczelego wosku. Miodomat cieszy się ogromnym powodzeniem, uczniowie często z niego korzystają by nabyć oryginalny, lokalny prezent dla bliskich.

maszyn

Komentarze

Sprawdź też

„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa. Będziemy potrzebować 1 i ¼ szklanki mleka 1,5 łyżeczki Miodu...
Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
ZOBACZ WIĘCEJ