Miody pitne cieszą się coraz większą popularnością, zarówno w Polsce jak i na świecie. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych trunków. Jednakże pojawiają się liczne pytania: ja powstaje miód pitny? Który miód pitny wybrać? Czy ma jakieś zdrowotne właściwości?
„Włoski mieszkańcze! Cóż twoje nektary?
Co twoje wina przed nektarem Rusi?
Wino jest z ziemi błotnistej i szarej,
Miód prosto z niebios spuszczony być musi...”
Tak chwalił miód pitny Sebastian Klonowic w XVI wieku. Jednak tym napojem raczono się dużo wcześniej. Za czasów Piastów często brakowało wina, więc zamieniano go na ten, znacznie mocniejszy, trunek. Choć cieszył się dużą renomą to jednak spożywano go tylko od święta, ponieważ był to towar luksusowy. Wyciągano go z piwnic z okazji ślubów i chrzcin. Doceniano także jego doskonałe właściwości zdrowotne. Z czasem miody pitne odeszły do lamusa, a ich miejsce zastąpiła dużo prostsza w produkcji wódka. Mimo wszystko nazywanie go napojem narodowym byłoby przesadą, ponieważ pierwsze zapiski o miodzie pitnym pojawiły się w Chinach na 7 tys. lat p.n.e.
Jak powstaje miód pitny?
Miód pitny powstaje poprzez fermentację alkoholową brzeczki miodowej, czyli roztworu miodowego zwykle z dodatkiem różnorakich ziół i przypraw. Najlepszy do wytwarzania tego alkoholu jest miód gryczany. Zawiera dużo kwasów, dzięki czemu fermentacja przebiega poprawnie, a specyficzny posmak tego konkretnego rodzaju miodu sprawia, że miód pitny ma balsamiczny, pikantny aromat. Warto pamiętać, że miód sam w sobie jest bardzo zdrowy i podczas wytwarzania alkoholu nie powinno się traktować go wysoką temperaturą, ażeby nie zatracać jego zdrowych właściwości . Każda obróbka termiczna spowoduje utratę cennych składników.
Dwójniak, trójniak, czwórniak... Który wybrać?
Miody pitne dzielone są przez wzgląd na ich stopień rozcieńczenia wodą. To właśnie w tym wypadku rozróżnia się półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki. Powstają nawet piątaki, ale z uwagi na mocne rozcieńczenie nie ceni się ich zbyt mocno. Najmocniejsze są półtoraki, ponieważ są najmniej rozcieńczone i leżakują w beczkach nawet 6 lat. Miody różnią się także sposobem doprawienia - produkuje się zupełnie pozbawione przypraw o smaku naturalnym, ale też chmielowe doprawione substancjami aromatyzującymi, korzenno-ziołowe wzbogacone są korzennymi przyprawami, a nawet owocowe z dodatkiem słodkich soków.
Miodowy renesans
Moda na miody pitne wróciła. Eksperci przypisują to tendencji kupujących do poszukiwania ekologicznych pokarmów, takich jak jadali nasi przodkowie przed wiekami bez polepszaczy i konserwantów. Huzar stara się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów i swoje miody przygotowuje na podstawie staropolskich receptur. Ponadto aktywniejszy tryb życia konsumentów sprawia, że coraz mniej chętnie sięgają po mocne trunki na rzecz tych tradycyjnych i zdrowych jak miód pitny.
Ciekawy smak miodu pitnego nie przemówi do każdego podniebienia, jednak szeroki wybór tego rodzaju trunków sprawia, że klienci będą mieli w czym wybierać. Miłośnicy zarówno ostrzejszych smaków, jak i tych słodszych, bardziej owocowych znajdą coś dla siebie w ofercie sklepu Huzar. Może tego wieczora, zamiast sięgać po lampkę wina, warto skusić się na Trójniak Huzarski – aromatyczny i mocno korzenny? Ewentualnie podczas spotkania ze znajomymi zamiast winnego grzańca napić się Dwójniaka Grunwaldzkiego, który dzięki wyciągom z ziół działa dużo bardziej rozgrzewająco?
Komentarze