• 07 październik 2015 01:21
  •  / 

Przepis na eliksir rozgrzewająco-uzdrawiający

Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska.


Będziemy potrzebować…
- Torebki czarnej herbaty
- Soku z połowy cytryny
- Łyżki (lub więcej) miodu Huzar, najlepiej lipowego
- świeży korzeń imbiru


Zaczynamy tak, jak przy robieniu zwykłej herbaty. Zalewamy czarną herbatę wrzątkiem, jednak nie do krawędzi kubka, a mniej więcej do ¾. Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Potem, wciskamy do kubka sok z połowy cytryny. Żeby uniknąć pestek pływających w naparze, nie wyciskajmy cytryny wprost do kubka, a na naszą dłoń. Sok przepłynie przez palce, a pestki zostaną. Odkrajamy mniej więcej centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Obieramy go ze skórki, kroimy na plasterki i wrzucamy do mikstury. Wszystko razem mieszamy, i próbujemy. Jeśli napój będzie zbyt kwaśny, możemy dodać więcej miodu. Przepis ten nie raz już ratował mnie w sytuacjach chorobowych. Zawsze wychodziłam z nich bardzo szybko, i z ogromnym smakiem. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania do mikstury nowych smaków takich jak cynamon, goździki czy pomarańcza.

herbta

Komentarze

Sprawdź też

Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska. Będziemy potrzebować… - Torebki czarnej herbaty - Soku z połowy cytryny - Łyżki (lub więcej) miodu...
Przepis na wspaniale orzeźwiający, słodki i gęsty koktajl, który przypomni nam smak lata i beztroskich wakacji Będziemy potrzebować... -1/4 arbuza (800g) -350g truskawek -50g białej czekolady -łyżka miodu Huzar -2-3 łyżki kokosowego malibu Przed przygotowaniem, najlepiej schłodzić arbuza i...
ZOBACZ WIĘCEJ