• 08 październik 2015 19:30
  •  / 

Przepis na winegret a'la huzar

Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem.

Będziemy potrzebować…

- pół ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu Huzar
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub octu winnego
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy

Przeciśnięty przez praskę czosnek, rozcieramy nożem na desce do krojenia, by wciągnąć z niego cały smak i aromat. By jego kawałki były drobne, i nie zdarzyła się sytuacja, w której rozgryziemy duży, nieprzyjemny, surowy kawał czosnku, dosypujemy na deskę sól, i jeszcze bardziej rozcieramy, aż uzyskamy gładką pastę. Do miseczki, filiżanki lub kubeczka wlewamy miód, sok z cytryny, wrzucamy naszą czosnkową pastę i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Dokładnie mieszamy, i na sam koniec dolewamy oliwę, również dokładnie mieszając.

Tak przygotowany sos będzie idealnie pasować do każdej sałatki ze świeżych warzyw, a nawet do samej sałaty. Sprawi, że nudne, dietetyczne dania zyskają wyjątkowego charakteru. Możemy zrobić sos z większej ilości składników, zamknąć go w słoiku, i trzymając w lodówce, używać przez najbliższe dwa tygodnie.

vineret

Komentarze

Sprawdź też

Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska. Będziemy potrzebować… - Torebki czarnej herbaty - Soku z połowy cytryny - Łyżki (lub więcej) miodu...
Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
ZOBACZ WIĘCEJ