Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem.
Będziemy potrzebować…
- pół ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu Huzar
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub octu winnego
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
Przeciśnięty przez praskę czosnek, rozcieramy nożem na desce do krojenia, by wciągnąć z niego cały smak i aromat. By jego kawałki były drobne, i nie zdarzyła się sytuacja, w której rozgryziemy duży, nieprzyjemny, surowy kawał czosnku, dosypujemy na deskę sól, i jeszcze bardziej rozcieramy, aż uzyskamy gładką pastę. Do miseczki, filiżanki lub kubeczka wlewamy miód, sok z cytryny, wrzucamy naszą czosnkową pastę i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Dokładnie mieszamy, i na sam koniec dolewamy oliwę, również dokładnie mieszając.
Tak przygotowany sos będzie idealnie pasować do każdej sałatki ze świeżych warzyw, a nawet do samej sałaty. Sprawi, że nudne, dietetyczne dania zyskają wyjątkowego charakteru. Możemy zrobić sos z większej ilości składników, zamknąć go w słoiku, i trzymając w lodówce, używać przez najbliższe dwa tygodnie.
Komentarze