Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia.
Czego będziemy potrzebować
-pół szklanki ulubionych susznych owoców
-pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
-pół szklanki miodu Huzar
-pół szklanki oliwy z oliwek
-3/4 szklanki startej, surowej dyni
-2 jajka
-szczypta soli
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
-1/3 szklanki brązowego cukru
-półtora szklanki razowej mąki pszennej
Zaczynamy od włączenia piekarnika tak by nagrzał się do 180 stopni. W międzyczasie suszone owoce zalewamy gorącą wodą i podsmażamy orzechy na suchej patelni. W dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Później dodajemy mokre składniki, czyli jajka, dynię, oliwę i miód. Mieszając całość drewnianą łyżką dodajemy orzechy i odsączone owoce. Ciasta powinno starczyć na około 12 babeczek. Papilotki wstawiamy do formy na muffiny i wypełniamy je ciastem, do mniej więcej 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut. Możemy je podawać bez niczego, w lżejszej wersji, albo z intrygującym kremem marchewkowym, słodkim kremem maślanym, lub przekrojone na pół i posmarowane gładkim twarożkiem.
Komentarze