• 06 maj 2017 11:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Perliczka pieczona z miodem i pomarańczami

Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście.

Czego będziemy potrzebować?

- pół łyżeczki pieprzu cayene
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
- 3 łyżki masła
- łyżka startego imbiru
- 200ml soku pomarańczowego 100%
- pół pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- sól i pieprz do smaku
- 2 perliczki (sprawione, bez podrobów) ważące mniej więcej kilogram

Przygotowania zaczynamy od włączenia piekarnika i nagrzania go do 190 stopni. Perliczki myjemy dokładnie pod wodą i obkrajamy z nadmiaru skóry na tuszy i grzbiecie. Do środka wkładamy po ćwiartce pomarańczy i gwiazdce anyżu, po czym solimy oraz posypujemy pieprzem. Tak przygotowane perliczki wkładamy do brytfanny grzbietem do góry. Do brytfanny wlewamy sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Kiedy perliczki się pieką możemy przygotować słodką glazurę. W misce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę, sos sojowy i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Po 45 minutach perliczki wyciągamy z piekarnika, ściągamy z nich folię i obficie smarujemy glazurą, po czym znów wstawiamy je do piekarnika na kolejne 45 minut, tym razem jednak bez przykrycia. W tym czasie należy kilkakrotnie smarować je miodową glazurą i pilnować żeby skóra się nie spaliła. W mniej więcej połowie czasu pieczenia przekręcamy perliczki do góry nogami, i kontyuujemy polewanie glazurą. Upieczone perliczki, po upieczeniu muszą odpocząć około 10 minut w cieple. Po tym czasie możemy je pokroić, nie tracąc drogocennych i pysznych soków które w tym czasie wchłoną się w mięso. Pozostały miodowy sos możemy przelać na patelnię, zredukować i polać nim danie. Polecamy podawać z prostą sałatką na bazie sałaty rzymskiej i z pieczonymi ziemniakami.

perl

Komentarze

Sprawdź też

Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
W tym roku białoruscy pszczelarze zebrali dużo mniej miodu niż zazwyczaj, przez co jego cena znacznie wzrosła. Kilogram białoruskiego miodu kosztuje obecnie około 20 rubli, czyli mniej więcej aż 40zł! Na tą sytuację ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim tegoroczna pogoda niesprzyjająca...
Oczywistym jest, że najlepsze jest to, co z natury. Staramy się kupować ekologiczne i lokalne produkty, ograniczać antybiotyki i chemię w codziennym życiu. Najciężej jednak jest znaleźć naturalne kosmetyki. Przecież każda z nas chce być nie tylko piękna, ale i zdrowa. Oto kilka prostych przepisów...
ZOBACZ WIĘCEJ