• 26 czerwiec 2016 15:16
  •  / 

Przepisy na Owocowe Lemoniady cz.1

Najlepsze przepisy na orzeźwiające lemoniady. Słodzone naszym naturalnym miodem Huzar, z pewnością osłodzą Wam niejeden upalny dzień. Pamiętajcie, że nawadnianie organizmu w lecie jest bardzo ważne! A skoro można to robić w smaczny sposób, to czemu by nie spróbować poniższych przepisów?

Lemoniada Cytrynowa

- 1 kg cytryn
– 2 l wody mineralnej
– 10 łyżeczek miodu Pomarańczowego Huzar
– kostki lodu
Sparzone cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok. Miąższ możemy wygrzebać łyżeczką i dorzucić do naszej lemoniady. Jeśli wolimy „czystą” wersję, przecedzamy sok przez sitko. Dolewamy do niego większość wody. W małej szklance mieszamy miód z ciepłą wodą do momentu aż całkowicie się rozpuści, i wlewamy do wody z sokiem z cytryny. Dodajemy lód i gotowe! Możemy ją podawać z plasterkami cytryny i dosłodzić wedle uznania.

lemonctr

Lemoniada Truskawkowa

-1/4 szklanki miodu premium Huzar
-4,5 szklanki wody
-3 cytryny
-Limonka
-1,5 szklanki truskawek
Miód rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy malakserem na gładką masę. Można je przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek. Wyciskamy sok z cytryn i limonki, do którego dodajemy zmiksowane truskawki, wodę i rozpuszczony miód. Podajemy z lodem.

lemontr

Lemoniada Malinowa

- 2 szklanki świeżych malin
-2/3 szklanki soku z cytryny
-0,5 szklanki miodu lawendowego Huzar
-0,25 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
-1/2 szklanki mrożonych malin do dekoracji
Świeże maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Miód rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Zmacerowane maliny miksujemy malakserem na gładką masę. Do dzbanka wlewamy zimną wodę, rozpuszczony miód, sok z cytryny i masę malinową. Dokładnie mieszamy. Podajemy z mrożonymi malinami i lodem.

lemonmal

Lemoniada Brzoskwiniowa

-0,75 szklanki miodu rozmarynowego Huzar
-1 szklanka soku z cytryny
-4 brzoskwinie
-4 szklanki wody
Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie i miód. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut aż miód się rozpuści a owoce będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Chłodne owoce zmiksować malakserem na gładką masę, dodać pozostałą wodę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, podawać z lodem.

lemonbrz

Komentarze

Sprawdź też

Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Będą doskonałą przekąską, podwieczorkiem, śniadaniem lub drugim śniadaniem, zwłaszcza z odrobiną serka brie lub twarożku. Czego będziemy potrzebować 4 kromki chleba żytniego 8 łyżek miodu Huzar Dwie garści orzechów...
Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska. Będziemy potrzebować… - Torebki czarnej herbaty - Soku z połowy cytryny - Łyżki (lub więcej) miodu...
Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i...
ZOBACZ WIĘCEJ