• 26 czerwiec 2016 15:16
  •  / 

Przepisy na Owocowe Lemoniady cz.1

Najlepsze przepisy na orzeźwiające lemoniady. Słodzone naszym naturalnym miodem Huzar, z pewnością osłodzą Wam niejeden upalny dzień. Pamiętajcie, że nawadnianie organizmu w lecie jest bardzo ważne! A skoro można to robić w smaczny sposób, to czemu by nie spróbować poniższych przepisów?

Lemoniada Cytrynowa

- 1 kg cytryn
– 2 l wody mineralnej
– 10 łyżeczek miodu Pomarańczowego Huzar
– kostki lodu
Sparzone cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok. Miąższ możemy wygrzebać łyżeczką i dorzucić do naszej lemoniady. Jeśli wolimy „czystą” wersję, przecedzamy sok przez sitko. Dolewamy do niego większość wody. W małej szklance mieszamy miód z ciepłą wodą do momentu aż całkowicie się rozpuści, i wlewamy do wody z sokiem z cytryny. Dodajemy lód i gotowe! Możemy ją podawać z plasterkami cytryny i dosłodzić wedle uznania.

lemonctr

Lemoniada Truskawkowa

-1/4 szklanki miodu premium Huzar
-4,5 szklanki wody
-3 cytryny
-Limonka
-1,5 szklanki truskawek
Miód rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy malakserem na gładką masę. Można je przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek. Wyciskamy sok z cytryn i limonki, do którego dodajemy zmiksowane truskawki, wodę i rozpuszczony miód. Podajemy z lodem.

lemontr

Lemoniada Malinowa

- 2 szklanki świeżych malin
-2/3 szklanki soku z cytryny
-0,5 szklanki miodu lawendowego Huzar
-0,25 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
-1/2 szklanki mrożonych malin do dekoracji
Świeże maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Miód rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Zmacerowane maliny miksujemy malakserem na gładką masę. Do dzbanka wlewamy zimną wodę, rozpuszczony miód, sok z cytryny i masę malinową. Dokładnie mieszamy. Podajemy z mrożonymi malinami i lodem.

lemonmal

Lemoniada Brzoskwiniowa

-0,75 szklanki miodu rozmarynowego Huzar
-1 szklanka soku z cytryny
-4 brzoskwinie
-4 szklanki wody
Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie i miód. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut aż miód się rozpuści a owoce będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Chłodne owoce zmiksować malakserem na gładką masę, dodać pozostałą wodę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, podawać z lodem.

lemonbrz

Komentarze

Sprawdź też

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata...
Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Czego będziemy...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ