• 07 październik 2015 00:13
  •  / 

Przepis na Pralinki Migdałowe

Pyszny i niezwykle prosty przepis na zdrowy, niskokaloryczny i efektowny deser, który zachwyci gości każdego przyjęcia.

Będziemy potrzebować...

- 1 szklanka mielonych migdałów bez skórek
- 2 łyżki miodu Huzar
- 1 łyżeczka olejku migdałowego/arganowego/lnianego/orzechowego

Do obtoczenia
- wiórki kokosowe/mak/mielone migdały


Migdały zmielone wczesniej w blenderze lub malakserze dokładnie mieszamy z miodem i olejem. Dla smaku, do przełamania słodyczy, możemy wkropić odrobinę soku z cytryny. Obracając drobne porcje ciasta w dłoniach formujemy kuleczki, które później obtaczamy w ulubionej posypce. Mogą to być wiórki kokosowe, mak, mielone migdały, albo opcja bardziej kaloryczna, roztopiona czekolada, kakao czy cukrowa posypka. Pralinki możemy podawać na talerzyku, albo wbite na długie patyczki od szasłyków w formie przypominającej lizaki. Jest to doskonała przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Koleżanki nie będą musiały bać się o swoją linię, a mamy o zdrowie swoich pociech, bowiem pralinki te składają się wyłącznie z naturalnych, niskokalorycznych składników.

pralinki

Komentarze

Sprawdź też

Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska. Będziemy potrzebować… - Torebki czarnej herbaty - Soku z połowy cytryny - Łyżki (lub więcej) miodu...
Niedawno, w Warszawie doszło do włamania do sklepu, skąd zabrano... jedenaście słoików miodów! Wyceniono, że łączna wartość strat wynosi 440 zł. Policja już zajęła się sprawą. Dzięki sprawnym działaniom szybko odnaleziono sprawców i postawiono im zarzuty. Podejrzani poddali się karze dobrowolnie....
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ