• 27 maj 2016 14:04
  •  / 

Przepis na Coco au Miel, Babeczki Kokosowe

Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa.

Będziemy potrzebować

1 i ¼ szklanki mleka
1,5 łyżeczki Miodu Premium Huzar (najlepiej miody smakowe)
3 szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka

Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 180 stopni i wypełnieniem foremki do muffinów papilotkami. Z tej ilości składników powinno wyjść 10 babeczek. Mleko podgrzewamy razem z miodem do zagotowania, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mleko i jajka, cały czas dokładnie mieszając by składniki dobrze się połączyły. Napełniamy papilotki masą i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 25-30 minut aż babeczki nabiorą złotego koloru.

Tak przygotowanym babeczkom de facto nie potrzeba już nic więcej poza elegancką paterą na której będą mogły być zaserwowane.

coco

Komentarze

Sprawdź też

Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ