Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je pokochają!
Będziemy potrzebować:
2 duże gruszki
sok z cytryny
4 łyżki likieru kokosowego (pominąć jeśli gotujemy dla dzieci)
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
125 gram ricotty
4 łyżeczki Polskiego miodu Huzar
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni i rozcięcia gruszek na pół wzdłuż. Łyżką, najlepiej specjalną łyżką do melona wydrążamy gniazda nasienne i całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na osobnym talerzyku mieszamy cukier z przyprawami. Potem, przykładamy do mieszanki gruszki, rozcięciem do dołu i przyciskamy tak by jak najwięcej cukru pozostało na gruszce. Tak przygotowane owoce układamy rozcięciem do góry w żaroodpornym naczyniu. Do wydrążonego wgłębienia wlewamy po łyżce likieru kokosowego i wstawiamy do piekarnika bez przykrycia. Czas pieczenia zależy od rozmiar gruszek ale jest to mniej więcej 15 – 30 minut. Gruszki są gotowe kiedy stają się miękkie a cukier na nich się skarmelizuje. Podajemy z łyżką ricotty i łyżeczką miodu Huzar.
Komentarze