• 07 październik 2015 00:44
  •  / 

Przepis na koktajl arbuzowo-truskawkowy

Przepis na wspaniale orzeźwiający, słodki i gęsty koktajl, który przypomni nam smak lata i beztroskich wakacji

Będziemy potrzebować...


-1/4 arbuza (800g)
-350g truskawek
-50g białej czekolady
-łyżka miodu Huzar
-2-3 łyżki kokosowego malibu


Przed przygotowaniem, najlepiej schłodzić arbuza i truskawki. Dzięki temu będziemy musieli krócej czekać na schłodzenie całego koktajlu. W małym garnuszku, na małym ogniu, powoli rozpuszczamy czekoladę razem z miodem i malibu, często mieszając, po czym po połączeniu wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia.
Do blendera wrzucamy arbuza razem z całym sokiem który z niego wyciekł, truskawki bez szypułek i zawartość garnuszka. Miksujemy na tyle krótko by w koktajlu zostały kawałki owoców, chyba że wolimy koktajl bardziej gładki, aczkolwiek my polecamy ten z kawałkami. Po schłodzeniu można go podawać, najlepiej z wakacyjną, papierową palemką i cieszyć się smakiem. Pamiętajcie jednak, że taki koktajl najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie.

kok

Komentarze

Sprawdź też

Pszczoły nie mają odpowiednich warunków do życia w miastach. Nie sposób zatrzymać rozwoju urbanistycznego świata, jednak trzeba zadbać, by nasi mali sprzymierzeńcy mieli, gdzie mieszkać. Przecież ¾ pożywienia pochodzi z zapylenia. Nigdy nie uda się wykarmić ludzkości, jeśli nie będzie pszczół!...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ