• 29 lipiec 2017 17:42
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Grillowe paczuszki z krewetkami

Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym?

Czego będziemy potrzebować

½ szklanki miodu Huzar
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
Płatki papryczki chili, sól i pieprz
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 cukinie
około 250 gram pomidorków koktajlowych
Dwie puszki kukurydzy
450 gram obranych i oczyszczonych krewetek
Świeża bazylia

Przygotuj osiem kawałków folii aluminiowej o wielkości mniej więcej 30x30cm i ułóż na krzyż po dwa. W miseczce wymieszaj dokładnie miód, rozdrobniony czosnek, ocet ryżowy, sos sojowy, oliwę i płatki chili. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na każdym z kawałków folii ułóż pół szklanki ryżu na samym środku. Podziel po równo cukinię, pomidory i na samym końcu krewetki. Dopraw solą i pieprzem, podnieś lekko krawędzie folii i rozlej po równo sos do każdej z saszetek. Zamknij je szczelnie składając kolejno każdą z krawędzi folii. Nakłuj delikatnie wierzch w kilku miejscach i połóż na średnio rozgrzanym grillu.

Paczuszki należy grillować przez około 12 – 15 minut aż do momentu gdy krewetki staną się apetycznie różowe a warzywa delikatne. Podawać prosto z grilla w folii, lub przełożyć do miseczki przyozdobionej świeżą bazylią i resztą sosu.

Takie danie z pewnością zachwyci wszystkich gości naszego wakacyjnego przyjęcia, a nawet Ci którzy są na diecie, nie będą mieli wymówki by go nie zjeść.

krew

Komentarze

Sprawdź też

Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
Przepis na wspaniale orzeźwiający, słodki i gęsty koktajl, który przypomni nam smak lata i beztroskich wakacji Będziemy potrzebować... -1/4 arbuza (800g) -350g truskawek -50g białej czekolady -łyżka miodu Huzar -2-3 łyżki kokosowego malibu Przed przygotowaniem, najlepiej schłodzić arbuza i...
Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Czego będziemy...
ZOBACZ WIĘCEJ