• 04 lipiec 2016 15:35
  •  / 

Spadź znów w Polsce!

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata albo rzadziej. Na Sądecczyźnie musieliśmy na nią czekać aż 9 lat. Pojawiła się dopiero rok temu. Jednak w tym roku, drzewa iglaste postanowiły nas zaskoczyć, bo spadź pojawiła się w naszych okolicach po raz kolejny!

Spadź to słodka ciecz pojawiająca się latem na gałęziach i igłach świerka, modrzewia i sosny. Jeśli w waszych okolicach rosną te drzewa, z pewnością kiedyś zobaczyliście drobne, złote kropelki przypominające rosę. To właśnie drogocenna spadź, którą skrupulatnie zbierają pszczoły. Miód spadziowy jest ceniony ze względu na swój wyjątkowy, lekko gorzki smak, i jedyne w swoim rodzaju wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jest polecany do wspomagania kuracji leczniczych, zwłaszcza przy dolegliwościach dróg oddechowych. Jednakże spadź pojawia się zazwyczaj raz na cztery lata. W tym roku wszyscy pszczelarze byli niezwykle mile zaskoczeni, gdy drugi rok z rzędu spadź pojawiła się na drzewach.

spadz

Komentarze

Sprawdź też

Każdy zna dobroczynne właściwości miodu lipowego. Nasze mamy i babcie podawały go z ciepłym mlekiem, gdy dokuczały nam dolegliwości dróg oddechowych. Jednak miód lipowy jest bardzo uniwersalny, tym samym można go stosować w przypadku wielu chorób. Miód lipowy jest idealny przy schorzeniach układu...
Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia! Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii,...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ