• 04 lipiec 2016 15:35
  •  / 

Spadź znów w Polsce!

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata albo rzadziej. Na Sądecczyźnie musieliśmy na nią czekać aż 9 lat. Pojawiła się dopiero rok temu. Jednak w tym roku, drzewa iglaste postanowiły nas zaskoczyć, bo spadź pojawiła się w naszych okolicach po raz kolejny!

Spadź to słodka ciecz pojawiająca się latem na gałęziach i igłach świerka, modrzewia i sosny. Jeśli w waszych okolicach rosną te drzewa, z pewnością kiedyś zobaczyliście drobne, złote kropelki przypominające rosę. To właśnie drogocenna spadź, którą skrupulatnie zbierają pszczoły. Miód spadziowy jest ceniony ze względu na swój wyjątkowy, lekko gorzki smak, i jedyne w swoim rodzaju wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jest polecany do wspomagania kuracji leczniczych, zwłaszcza przy dolegliwościach dróg oddechowych. Jednakże spadź pojawia się zazwyczaj raz na cztery lata. W tym roku wszyscy pszczelarze byli niezwykle mile zaskoczeni, gdy drugi rok z rzędu spadź pojawiła się na drzewach.

spadz

Komentarze

Sprawdź też

ZAPYTANIA OFERTOWE / INFORMACJA O WYNIKU POSTĘPOWANIA OFERTOWEGO Nowy Sącz 25.03.2016 aktualizacja - informacje o wyniku postępowania ofertowego: Nowy Sącz 21.04.2016 Firma Huzar z związku z planowaniem inwestycji "Budowa budynku produkcyjno-magazynowego służącego do bieżącej działalności...
Pyszny i niezwykle prosty przepis na zdrowy, niskokaloryczny i efektowny deser, który zachwyci gości każdego przyjęcia. Będziemy potrzebować... - 1 szklanka mielonych migdałów bez skórek - 2 łyżki miodu Huzar - 1 łyżeczka olejku migdałowego/arganowego/lnianego/orzechowego Do obtoczenia - wiórki...
Z racji rewolucji na froncie żywieniowym w Polskich szkołach, co po niektórzy uczniowie stają na głowie by w miarę korzystnie wybrnąć z nowej sytuacji. A uczniowie IV Technikum pszczelarskiego w Pszczelej Woli postanowili zrobić to z przytupem, w sposób oryginalny i niezwykle słodki. Miodomat, bo...
ZOBACZ WIĘCEJ