• 23 luty 2017 18:17
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne?

Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop kukurydziany (HFC) lub glukozę. Ponadto, sztuczny miód jest zazwyczaj opisany jako „sztuczny” i jest znacząco tańszy. Niestety jednak miody z domieszkami cukru i syropu już niekoniecznie. Szczególną ostrożność należy zachować przy kupowaniu miodu „z pasieki od pszczelarza”, czyli na przykład ze stoiska stojącego przy drodze. Badania wykazały że w ponad 20%, takie miody to miody z domieszkami. Ale jak to sprawdzić, jeśli miód nie ma etykiety?

  1. Przede wszystkim, naturalny miód zawsze się krystalizuje. Dlatego też już będąc w sklepie, wybierajmy miód który choć w odrobinie jest skrystalizowany. By przywrócić go do płynnej formy wystarczy słoiczek włożyć do garnka z gorącą wodą.
  2. Jeśli w domowej apteczce posiadamy jodynę, możemy z nią wymieszać odrobinę miodu. Jeśli stanie się niebieski, to znak że znajduje się w nim skrobia kukurydziana.
  3. Do szklanki nalejmy wody i dodajmy do niej miód. Miód naturalny osiądzie na dnie i rozpuści się dopiero po dokładnym wymieszaniu, miód sztuczny rozpuści się dużo szybciej i praktycznie bez żadnej naszej ingerencji.
  4. Do słoika z miodem włóżmy łyżkę, i ją wyciągnijmy, tak by miód skapywał do słoiczka. Jeśli tworzy się dołek, jest to miód sztuczny, jeśli górka, naturalny.
  5. Do miodu włóżmy zapałkę stroną z siarką. Jeśli mimo to zapałka się zapali, miód jest naturalny.

Kupując miód marki Huzar macie pewność że jest on w 100% naturalny, i najwyższej jakości, o czym teraz możecie przekonać się sami.

miod

Komentarze

Sprawdź też

Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Będą doskonałą przekąską, podwieczorkiem, śniadaniem lub drugim śniadaniem, zwłaszcza z odrobiną serka brie lub twarożku. Czego będziemy potrzebować 4 kromki chleba żytniego 8 łyżek miodu Huzar Dwie garści orzechów...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
Niedawno, w Warszawie doszło do włamania do sklepu, skąd zabrano... jedenaście słoików miodów! Wyceniono, że łączna wartość strat wynosi 440 zł. Policja już zajęła się sprawą. Dzięki sprawnym działaniom szybko odnaleziono sprawców i postawiono im zarzuty. Podejrzani poddali się karze dobrowolnie....
ZOBACZ WIĘCEJ