• 23 luty 2017 18:17
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne?

Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop kukurydziany (HFC) lub glukozę. Ponadto, sztuczny miód jest zazwyczaj opisany jako „sztuczny” i jest znacząco tańszy. Niestety jednak miody z domieszkami cukru i syropu już niekoniecznie. Szczególną ostrożność należy zachować przy kupowaniu miodu „z pasieki od pszczelarza”, czyli na przykład ze stoiska stojącego przy drodze. Badania wykazały że w ponad 20%, takie miody to miody z domieszkami. Ale jak to sprawdzić, jeśli miód nie ma etykiety?

  1. Przede wszystkim, naturalny miód zawsze się krystalizuje. Dlatego też już będąc w sklepie, wybierajmy miód który choć w odrobinie jest skrystalizowany. By przywrócić go do płynnej formy wystarczy słoiczek włożyć do garnka z gorącą wodą.
  2. Jeśli w domowej apteczce posiadamy jodynę, możemy z nią wymieszać odrobinę miodu. Jeśli stanie się niebieski, to znak że znajduje się w nim skrobia kukurydziana.
  3. Do szklanki nalejmy wody i dodajmy do niej miód. Miód naturalny osiądzie na dnie i rozpuści się dopiero po dokładnym wymieszaniu, miód sztuczny rozpuści się dużo szybciej i praktycznie bez żadnej naszej ingerencji.
  4. Do słoika z miodem włóżmy łyżkę, i ją wyciągnijmy, tak by miód skapywał do słoiczka. Jeśli tworzy się dołek, jest to miód sztuczny, jeśli górka, naturalny.
  5. Do miodu włóżmy zapałkę stroną z siarką. Jeśli mimo to zapałka się zapali, miód jest naturalny.

Kupując miód marki Huzar macie pewność że jest on w 100% naturalny, i najwyższej jakości, o czym teraz możecie przekonać się sami.

miod

Komentarze

Sprawdź też

Pyszny i niezwykle prosty przepis na zdrowy, niskokaloryczny i efektowny deser, który zachwyci gości każdego przyjęcia. Będziemy potrzebować... - 1 szklanka mielonych migdałów bez skórek - 2 łyżki miodu Huzar - 1 łyżeczka olejku migdałowego/arganowego/lnianego/orzechowego Do obtoczenia - wiórki...
Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ