• 23 luty 2017 18:17
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne?

Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop kukurydziany (HFC) lub glukozę. Ponadto, sztuczny miód jest zazwyczaj opisany jako „sztuczny” i jest znacząco tańszy. Niestety jednak miody z domieszkami cukru i syropu już niekoniecznie. Szczególną ostrożność należy zachować przy kupowaniu miodu „z pasieki od pszczelarza”, czyli na przykład ze stoiska stojącego przy drodze. Badania wykazały że w ponad 20%, takie miody to miody z domieszkami. Ale jak to sprawdzić, jeśli miód nie ma etykiety?

  1. Przede wszystkim, naturalny miód zawsze się krystalizuje. Dlatego też już będąc w sklepie, wybierajmy miód który choć w odrobinie jest skrystalizowany. By przywrócić go do płynnej formy wystarczy słoiczek włożyć do garnka z gorącą wodą.
  2. Jeśli w domowej apteczce posiadamy jodynę, możemy z nią wymieszać odrobinę miodu. Jeśli stanie się niebieski, to znak że znajduje się w nim skrobia kukurydziana.
  3. Do szklanki nalejmy wody i dodajmy do niej miód. Miód naturalny osiądzie na dnie i rozpuści się dopiero po dokładnym wymieszaniu, miód sztuczny rozpuści się dużo szybciej i praktycznie bez żadnej naszej ingerencji.
  4. Do słoika z miodem włóżmy łyżkę, i ją wyciągnijmy, tak by miód skapywał do słoiczka. Jeśli tworzy się dołek, jest to miód sztuczny, jeśli górka, naturalny.
  5. Do miodu włóżmy zapałkę stroną z siarką. Jeśli mimo to zapałka się zapali, miód jest naturalny.

Kupując miód marki Huzar macie pewność że jest on w 100% naturalny, i najwyższej jakości, o czym teraz możecie przekonać się sami.

miod

Komentarze

Sprawdź też

Z racji rewolucji na froncie żywieniowym w Polskich szkołach, co po niektórzy uczniowie stają na głowie by w miarę korzystnie wybrnąć z nowej sytuacji. A uczniowie IV Technikum pszczelarskiego w Pszczelej Woli postanowili zrobić to z przytupem, w sposób oryginalny i niezwykle słodki. Miodomat, bo...
Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin. W większości przypadków, miód jest jedynie pełen zdrowia i słodkiego smaku, jednakże nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód staje się czymś więcej niż tylko słodkim...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ