• 23 luty 2017 18:17
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne?

Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop kukurydziany (HFC) lub glukozę. Ponadto, sztuczny miód jest zazwyczaj opisany jako „sztuczny” i jest znacząco tańszy. Niestety jednak miody z domieszkami cukru i syropu już niekoniecznie. Szczególną ostrożność należy zachować przy kupowaniu miodu „z pasieki od pszczelarza”, czyli na przykład ze stoiska stojącego przy drodze. Badania wykazały że w ponad 20%, takie miody to miody z domieszkami. Ale jak to sprawdzić, jeśli miód nie ma etykiety?

  1. Przede wszystkim, naturalny miód zawsze się krystalizuje. Dlatego też już będąc w sklepie, wybierajmy miód który choć w odrobinie jest skrystalizowany. By przywrócić go do płynnej formy wystarczy słoiczek włożyć do garnka z gorącą wodą.
  2. Jeśli w domowej apteczce posiadamy jodynę, możemy z nią wymieszać odrobinę miodu. Jeśli stanie się niebieski, to znak że znajduje się w nim skrobia kukurydziana.
  3. Do szklanki nalejmy wody i dodajmy do niej miód. Miód naturalny osiądzie na dnie i rozpuści się dopiero po dokładnym wymieszaniu, miód sztuczny rozpuści się dużo szybciej i praktycznie bez żadnej naszej ingerencji.
  4. Do słoika z miodem włóżmy łyżkę, i ją wyciągnijmy, tak by miód skapywał do słoiczka. Jeśli tworzy się dołek, jest to miód sztuczny, jeśli górka, naturalny.
  5. Do miodu włóżmy zapałkę stroną z siarką. Jeśli mimo to zapałka się zapali, miód jest naturalny.

Kupując miód marki Huzar macie pewność że jest on w 100% naturalny, i najwyższej jakości, o czym teraz możecie przekonać się sami.

miod

Komentarze

Sprawdź też

Najlepsze przepisy na orzeźwiające lemoniady. Słodzone naszym naturalnym miodem Huzar, z pewnością osłodzą Wam niejeden upalny dzień. Pamiętajcie, że nawadnianie organizmu w lecie jest bardzo ważne! A skoro można to robić w smaczny sposób, to czemu by nie spróbować poniższych przepisów? Lemoniada...
Pszczoły nie mają odpowiednich warunków do życia w miastach. Nie sposób zatrzymać rozwoju urbanistycznego świata, jednak trzeba zadbać, by nasi mali sprzymierzeńcy mieli, gdzie mieszkać. Przecież ¾ pożywienia pochodzi z zapylenia. Nigdy nie uda się wykarmić ludzkości, jeśli nie będzie pszczół!...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ