• 23 luty 2017 18:17
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne?

Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop kukurydziany (HFC) lub glukozę. Ponadto, sztuczny miód jest zazwyczaj opisany jako „sztuczny” i jest znacząco tańszy. Niestety jednak miody z domieszkami cukru i syropu już niekoniecznie. Szczególną ostrożność należy zachować przy kupowaniu miodu „z pasieki od pszczelarza”, czyli na przykład ze stoiska stojącego przy drodze. Badania wykazały że w ponad 20%, takie miody to miody z domieszkami. Ale jak to sprawdzić, jeśli miód nie ma etykiety?

  1. Przede wszystkim, naturalny miód zawsze się krystalizuje. Dlatego też już będąc w sklepie, wybierajmy miód który choć w odrobinie jest skrystalizowany. By przywrócić go do płynnej formy wystarczy słoiczek włożyć do garnka z gorącą wodą.
  2. Jeśli w domowej apteczce posiadamy jodynę, możemy z nią wymieszać odrobinę miodu. Jeśli stanie się niebieski, to znak że znajduje się w nim skrobia kukurydziana.
  3. Do szklanki nalejmy wody i dodajmy do niej miód. Miód naturalny osiądzie na dnie i rozpuści się dopiero po dokładnym wymieszaniu, miód sztuczny rozpuści się dużo szybciej i praktycznie bez żadnej naszej ingerencji.
  4. Do słoika z miodem włóżmy łyżkę, i ją wyciągnijmy, tak by miód skapywał do słoiczka. Jeśli tworzy się dołek, jest to miód sztuczny, jeśli górka, naturalny.
  5. Do miodu włóżmy zapałkę stroną z siarką. Jeśli mimo to zapałka się zapali, miód jest naturalny.

Kupując miód marki Huzar macie pewność że jest on w 100% naturalny, i najwyższej jakości, o czym teraz możecie przekonać się sami.

miod

Komentarze

Sprawdź też

Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin. W większości przypadków, miód jest jedynie pełen zdrowia i słodkiego smaku, jednakże nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód staje się czymś więcej niż tylko słodkim...
Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
Każdego z nas czasem łapie przysłowiowy „leń”. Po ciężkim dniu w pracy nie zawsze chce nam się jeszcze szykować obiad. Przez co często decydujemy się na niekoniecznie zdrowe i dużo droższe jedzenie na wynos. Ale co powiecie na pyszny i zdrowy obiad który szykuje się w pół godziny i jedyne co...
ZOBACZ WIĘCEJ