• 07 październik 2015 00:59
  •  / 

Przepis na limonkowego kurczaka z rozmarynem

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko

Będziemy potrzebować...


-2 filety z piersi kurczaka (300g)
- pół limonki, starta skórka i sok
- pół łyżki miodu Huzar
- łyżka oliwy extra virgin
- pół ząbka czosnku
- świeży tymianek
- pieprz i sól do smaku


Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W tym czasie, mieszamy w małej misce lub szklance skórkę i sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę tymianku, sól i pieprz. Tą miksturą polewamy kurczaka leżącego w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy od 30 do 45 minut bez przykrycia, przewracając kurczaka mniej więcej, co 10 min. Sos powinien zrobić się lepki i przylgnąć do mięsa. Jeśli tak się nie stanie, po upieczeniu należy go trochę zredukować na kuchence. Kurczaka podajemy polanego sosem z naczynia, z lekką sałatką i młodymi ziemniakami lub kuskusem. Jest wprost stworzony na lekki, dietetyczny lunch do pracy, bo odgrzany w mikrofali nadal będzie pyszny. Radzimy jednak pilnować go przed współpracownikami, którze z pewnością będą mieć na niego ochotę.

kurkur

Komentarze

Sprawdź też

Zdrowe śniadanie nie musi być nudne i niesmaczne. Przypomnijcie sobie smak babcinej owsianki, i dodajcie do niego nutę nowoczesności. Osiągnięcie przepis na pyszny, zdrowy i modny początek dnia. Dorzućcie do niej swoje ulubione owoce, pyszne i niezwykle zdrowe nasiona chia i łyżkę słodkiego,...
Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne? Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ