• 07 październik 2015 00:59
  •  / 

Przepis na limonkowego kurczaka z rozmarynem

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko

Będziemy potrzebować...


-2 filety z piersi kurczaka (300g)
- pół limonki, starta skórka i sok
- pół łyżki miodu Huzar
- łyżka oliwy extra virgin
- pół ząbka czosnku
- świeży tymianek
- pieprz i sól do smaku


Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W tym czasie, mieszamy w małej misce lub szklance skórkę i sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę tymianku, sól i pieprz. Tą miksturą polewamy kurczaka leżącego w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy od 30 do 45 minut bez przykrycia, przewracając kurczaka mniej więcej, co 10 min. Sos powinien zrobić się lepki i przylgnąć do mięsa. Jeśli tak się nie stanie, po upieczeniu należy go trochę zredukować na kuchence. Kurczaka podajemy polanego sosem z naczynia, z lekką sałatką i młodymi ziemniakami lub kuskusem. Jest wprost stworzony na lekki, dietetyczny lunch do pracy, bo odgrzany w mikrofali nadal będzie pyszny. Radzimy jednak pilnować go przed współpracownikami, którze z pewnością będą mieć na niego ochotę.

kurkur

Komentarze

Sprawdź też

W Polsce najbardziej cenionymi dyżurnymi meteorologami są górale. Na różnorakich serwisach informacyjnych można przeczytać dalekosiężne prognozy pogody wszystkowiedzących baców. Jak się okazuje podobną umiejętność wykazują także... pszczoły. Na uniwersytecie w Chinach Xu-Jiang He wraz z innymi...
Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin. W większości przypadków, miód jest jedynie pełen zdrowia i słodkiego smaku, jednakże nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód staje się czymś więcej niż tylko słodkim...
Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata...
ZOBACZ WIĘCEJ