• 07 październik 2015 00:59
  •  / 

Przepis na limonkowego kurczaka z rozmarynem

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko

Będziemy potrzebować...


-2 filety z piersi kurczaka (300g)
- pół limonki, starta skórka i sok
- pół łyżki miodu Huzar
- łyżka oliwy extra virgin
- pół ząbka czosnku
- świeży tymianek
- pieprz i sól do smaku


Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W tym czasie, mieszamy w małej misce lub szklance skórkę i sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę tymianku, sól i pieprz. Tą miksturą polewamy kurczaka leżącego w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy od 30 do 45 minut bez przykrycia, przewracając kurczaka mniej więcej, co 10 min. Sos powinien zrobić się lepki i przylgnąć do mięsa. Jeśli tak się nie stanie, po upieczeniu należy go trochę zredukować na kuchence. Kurczaka podajemy polanego sosem z naczynia, z lekką sałatką i młodymi ziemniakami lub kuskusem. Jest wprost stworzony na lekki, dietetyczny lunch do pracy, bo odgrzany w mikrofali nadal będzie pyszny. Radzimy jednak pilnować go przed współpracownikami, którze z pewnością będą mieć na niego ochotę.

kurkur

Komentarze

Sprawdź też

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne? Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop...
Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis...
Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
ZOBACZ WIĘCEJ