• 22 luty 2017 16:57
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Orzechowo miodowe kanapeczki fit

Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Będą doskonałą przekąską, podwieczorkiem, śniadaniem lub drugim śniadaniem, zwłaszcza z odrobiną serka brie lub twarożku.

Czego będziemy potrzebować

4 kromki chleba żytniego

8 łyżek miodu Huzar

Dwie garści orzechów włoskich lub pekan

Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Chleb tostujemy w tosterze, na patelni lub w piekarniku, w zależności od tego co mamy pod ręką. Uprażone orzechy mieszamy dokładnie z miodem, i smarujemy nimi kromki chleba. Masę orzechowo miodową możemy też wymieszać z twarożkiem jeśli potrzebujemy czegoś bardziej pożywnego. Warto też poeksperymentować z duszonymi z cynamonem jabłkami. Puśćcie wodzę fantazji!

orzechy

Komentarze

Sprawdź też

Oczywistym jest, że najlepsze jest to, co z natury. Staramy się kupować ekologiczne i lokalne produkty, ograniczać antybiotyki i chemię w codziennym życiu. Najciężej jednak jest znaleźć naturalne kosmetyki. Przecież każda z nas chce być nie tylko piękna, ale i zdrowa. Oto kilka prostych przepisów...
Dni są chłodne i mroźne, co wyraźnie odczuwają nasze usta. Stają się spierzchnięte, łatwo pękają. Jak poprawić ich stan i ukoić niekomfortowe odczucia? Miodem oczywiście! Miód znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i antyseptycznych. Najlepiej do pielęgnacji ust nadawać się będzie miód...
Po stosunkowo tajemniczych i niezbadanych czasach prehistorycznych, przychodzi długie i mroczne średniowiecze, zapisane na skórzanych kartach wielkich ksiąg, pieczołowicie spisywanych przez lata w ogromnych klasztorach. Na szczęście te ciemne czasy rozjaśniał złoty blask miodu, czy to zbieranego...
ZOBACZ WIĘCEJ