• 18 maj 2016 13:54
  •  / 

Przepis na kurczaka słodko-ostrego

Prosto z odległego wschodu, mamy dla Was przepis na wyśmienity, wiosenny lunch który doda nam energii do ćwiczeń i nie odłoży się na boczkach. Słodycz miodu, pikanteria papryczek chili a to wszystko w kolorze szczerego złota.

Czego będziemy potrzebować

Kurczak
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka startego imbiru
Ananas
1 mały lub średni świeży ananas
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu Huzar
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki lub cytryny

Dodatki
2 łyżki oleju
1 duża papryczka chili
Szczypiorek lub dymka
Świeża kolendra

Co musimy zrobić

Pierś z kurczaka kroimy na dość krótkie i drobne paski, wkładamy je do miseczki i dodajemy składniki marynaty. Suszoną paprykę, czosnek, szczyptę soli, sok z cytryny i imbir. Całość mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok na pół godziny.
W drugiej miseczce szykujemy ananasa. Obranego i pokrojonego wkładamy do miski i dodajemy składniki marynaty. Sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na pół godziny.
Kurczaka najlepiej smażyć w woku, ale głęboka patelnia wystarczy. Rozgrzewamy w niej olej i wrzucamy do niego kurczaka razem z marynatą. Po obsmażeniu kurczaka dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek lub dymkę. Dorzucamy ananasa razem z marynatą i smażymy przez około 5 minut często mieszając.
Tak przygotowane danie podajemy na swoim ulubionym ryżu i posypujemy świeżą kolendrą. Można je włożyć do plastikowego pudełeczka i odgrzać w pracy, szkole lub na uczelni.

kurcz

Komentarze

Sprawdź też

Miód od zarania dziejów stanowił niezwykle istotny element codziennego życia. Przed wynalezieniem cukru był de facto jedyną substancją, którą można było słodzić posiłki i napoje. Poza tym, że jest zdrowy, wiele kultur i wierzeń uważa, że jest magiczny… Czytajcie dalej a być może znajdziecie tu...
Z racji rewolucji na froncie żywieniowym w Polskich szkołach, co po niektórzy uczniowie stają na głowie by w miarę korzystnie wybrnąć z nowej sytuacji. A uczniowie IV Technikum pszczelarskiego w Pszczelej Woli postanowili zrobić to z przytupem, w sposób oryginalny i niezwykle słodki. Miodomat, bo...
Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa. Będziemy potrzebować 1 i ¼ szklanki mleka 1,5 łyżeczki Miodu...
ZOBACZ WIĘCEJ