• 18 maj 2016 13:54
  •  / 

Przepis na kurczaka słodko-ostrego

Prosto z odległego wschodu, mamy dla Was przepis na wyśmienity, wiosenny lunch który doda nam energii do ćwiczeń i nie odłoży się na boczkach. Słodycz miodu, pikanteria papryczek chili a to wszystko w kolorze szczerego złota.

Czego będziemy potrzebować

Kurczak
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka startego imbiru
Ananas
1 mały lub średni świeży ananas
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu Huzar
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki lub cytryny

Dodatki
2 łyżki oleju
1 duża papryczka chili
Szczypiorek lub dymka
Świeża kolendra

Co musimy zrobić

Pierś z kurczaka kroimy na dość krótkie i drobne paski, wkładamy je do miseczki i dodajemy składniki marynaty. Suszoną paprykę, czosnek, szczyptę soli, sok z cytryny i imbir. Całość mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok na pół godziny.
W drugiej miseczce szykujemy ananasa. Obranego i pokrojonego wkładamy do miski i dodajemy składniki marynaty. Sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na pół godziny.
Kurczaka najlepiej smażyć w woku, ale głęboka patelnia wystarczy. Rozgrzewamy w niej olej i wrzucamy do niego kurczaka razem z marynatą. Po obsmażeniu kurczaka dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek lub dymkę. Dorzucamy ananasa razem z marynatą i smażymy przez około 5 minut często mieszając.
Tak przygotowane danie podajemy na swoim ulubionym ryżu i posypujemy świeżą kolendrą. Można je włożyć do plastikowego pudełeczka i odgrzać w pracy, szkole lub na uczelni.

kurcz

Komentarze

Sprawdź też

W Polsce najbardziej cenionymi dyżurnymi meteorologami są górale. Na różnorakich serwisach informacyjnych można przeczytać dalekosiężne prognozy pogody wszystkowiedzących baców. Jak się okazuje podobną umiejętność wykazują także... pszczoły. Na uniwersytecie w Chinach Xu-Jiang He wraz z innymi...
Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
„Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata życia”. Tak lata temu mówił wybitny naukowiec Albert Einstein. W ciągu ostatniego roku można było się spotkać z ogromem akcji związanych z ratowaniem pszczelich żyć, bowiem zaobserwowano, że jest ich coraz mniej. Ale czemu tak właściwie...
ZOBACZ WIĘCEJ