• 24 luty 2017 16:26
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Ekspresowa cytrynówka

Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis na ekspresową cytrynówkę która nie ma szansy się nie udać!

Będziemy potrzebować:

-7 cytryn

-0,5 litra spirytusu etylowego

-600ml wody mineralnej

-pół szklanki miodu Huzar

-1/4 szklanki cukru

-2 litrowe słoiki

Cytryny należy sparzyć wrzątkiem by pozbyć się wosku i zanieczyszczeń, po czym obrać je ze skórki (białą część zostawiamy), których nie wyrzucamy, a wkładamy do litrowego słoika. Następnie cytryny obieramy także z białej, gorzkiej warstwy i kroimy na plasterki, które wkładamy do drugiego słoika. W garnuszku podgrzewamy 400ml wody do której dodajemy miód i cukier, i mieszamy aż do rozpuszczenia. Osłodzoną wodę wlewamy do słoika z plastrami cytryn i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie do skórek dolewamy pozostałe 200ml wody (musi być chłodna) i spirytus. Obydwa słoiki dokładnie zakręcamy, mieszamy i odstawiamy. Przez najbliższe 24 godziny należy od czasu do czasu je wstrząsnąć i wymieszać. Po tym czasie spirytus z skórkami przecedzamy przez sitko do garnka. Cytryny w plasterkach również przecedzamy nad sitkiem do tego samego garnka po czym łyżką dokładnie odciskamy tyle płynu ile to możliwe i całość dokładnie mieszamy. Nasza cytrynówka jest już prawie gotowa, trzeba ją tylko przelać do butelek. Jeśli przeszkadzają nam cząstki pływające w nalewce, możemy ją przelać przez filtr do kawy. Butelki należy jeszcze przez jeden dzień trzymać w lodówce by smaki się połączyły.

cytryn

Komentarze

Sprawdź też

Znana na całym świecie, modelka i celebrytka, Kourtney Kardashian przyznała się dziennikarzom Daily Mail do tego że… lubi smarować swoje ciało miodem! „Nałóż miód na całe swoje ciało i umyj się nim – to jak starodawny rytuał wiedź i czarownic, który przyciąga mężczyzn”. Uważa to za jeden z...
Po stosunkowo tajemniczych i niezbadanych czasach prehistorycznych, przychodzi długie i mroczne średniowiecze, zapisane na skórzanych kartach wielkich ksiąg, pieczołowicie spisywanych przez lata w ogromnych klasztorach. Na szczęście te ciemne czasy rozjaśniał złoty blask miodu, czy to zbieranego...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ