• 24 luty 2017 16:26
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Ekspresowa cytrynówka

Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis na ekspresową cytrynówkę która nie ma szansy się nie udać!

Będziemy potrzebować:

-7 cytryn

-0,5 litra spirytusu etylowego

-600ml wody mineralnej

-pół szklanki miodu Huzar

-1/4 szklanki cukru

-2 litrowe słoiki

Cytryny należy sparzyć wrzątkiem by pozbyć się wosku i zanieczyszczeń, po czym obrać je ze skórki (białą część zostawiamy), których nie wyrzucamy, a wkładamy do litrowego słoika. Następnie cytryny obieramy także z białej, gorzkiej warstwy i kroimy na plasterki, które wkładamy do drugiego słoika. W garnuszku podgrzewamy 400ml wody do której dodajemy miód i cukier, i mieszamy aż do rozpuszczenia. Osłodzoną wodę wlewamy do słoika z plastrami cytryn i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie do skórek dolewamy pozostałe 200ml wody (musi być chłodna) i spirytus. Obydwa słoiki dokładnie zakręcamy, mieszamy i odstawiamy. Przez najbliższe 24 godziny należy od czasu do czasu je wstrząsnąć i wymieszać. Po tym czasie spirytus z skórkami przecedzamy przez sitko do garnka. Cytryny w plasterkach również przecedzamy nad sitkiem do tego samego garnka po czym łyżką dokładnie odciskamy tyle płynu ile to możliwe i całość dokładnie mieszamy. Nasza cytrynówka jest już prawie gotowa, trzeba ją tylko przelać do butelek. Jeśli przeszkadzają nam cząstki pływające w nalewce, możemy ją przelać przez filtr do kawy. Butelki należy jeszcze przez jeden dzień trzymać w lodówce by smaki się połączyły.

cytryn

Komentarze

Sprawdź też

Niedawno, w Warszawie doszło do włamania do sklepu, skąd zabrano... jedenaście słoików miodów! Wyceniono, że łączna wartość strat wynosi 440 zł. Policja już zajęła się sprawą. Dzięki sprawnym działaniom szybko odnaleziono sprawców i postawiono im zarzuty. Podejrzani poddali się karze dobrowolnie....
Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ