• 24 luty 2017 16:26
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Ekspresowa cytrynówka

Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis na ekspresową cytrynówkę która nie ma szansy się nie udać!

Będziemy potrzebować:

-7 cytryn

-0,5 litra spirytusu etylowego

-600ml wody mineralnej

-pół szklanki miodu Huzar

-1/4 szklanki cukru

-2 litrowe słoiki

Cytryny należy sparzyć wrzątkiem by pozbyć się wosku i zanieczyszczeń, po czym obrać je ze skórki (białą część zostawiamy), których nie wyrzucamy, a wkładamy do litrowego słoika. Następnie cytryny obieramy także z białej, gorzkiej warstwy i kroimy na plasterki, które wkładamy do drugiego słoika. W garnuszku podgrzewamy 400ml wody do której dodajemy miód i cukier, i mieszamy aż do rozpuszczenia. Osłodzoną wodę wlewamy do słoika z plastrami cytryn i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie do skórek dolewamy pozostałe 200ml wody (musi być chłodna) i spirytus. Obydwa słoiki dokładnie zakręcamy, mieszamy i odstawiamy. Przez najbliższe 24 godziny należy od czasu do czasu je wstrząsnąć i wymieszać. Po tym czasie spirytus z skórkami przecedzamy przez sitko do garnka. Cytryny w plasterkach również przecedzamy nad sitkiem do tego samego garnka po czym łyżką dokładnie odciskamy tyle płynu ile to możliwe i całość dokładnie mieszamy. Nasza cytrynówka jest już prawie gotowa, trzeba ją tylko przelać do butelek. Jeśli przeszkadzają nam cząstki pływające w nalewce, możemy ją przelać przez filtr do kawy. Butelki należy jeszcze przez jeden dzień trzymać w lodówce by smaki się połączyły.

cytryn

Komentarze

Sprawdź też

Każdy zna dobroczynne właściwości miodu lipowego. Nasze mamy i babcie podawały go z ciepłym mlekiem, gdy dokuczały nam dolegliwości dróg oddechowych. Jednak miód lipowy jest bardzo uniwersalny, tym samym można go stosować w przypadku wielu chorób. Miód lipowy jest idealny przy schorzeniach układu...
Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Będą doskonałą przekąską, podwieczorkiem, śniadaniem lub drugim śniadaniem, zwłaszcza z odrobiną serka brie lub twarożku. Czego będziemy potrzebować 4 kromki chleba żytniego 8 łyżek miodu Huzar Dwie garści orzechów...
Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
ZOBACZ WIĘCEJ