• 18 sierpień 2017 10:14
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na "smażone" lody Pina Colada

Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia!

Czego będziemy potrzebować?

2 litry lodów waniliowych
Pół litra ubitej śmietany
1 świeży ananas lub puszka kawałków ananasa
200 gram masła
6 szklanek rozgniecionych płatków zbożowych typu Cornflakes
¾ szklanki cukru
Szklanka wiórków kokosowych
Pół szklanki miodu Huzar
2 łyżki rumu kokosowego

Deser możemy przygotować zawczasu i wyciągnąć go całego z zamrażalki na przybycie gości, lub zrobić go na świeżo. W drugim przypadku będzie bardziej przypominał prawdziwe smażone lody dzięki połączeniu zimnych lodów i ciepłych płatków.

Połącz lody, bitą śmietanę i kawałki ananasa na gładką masę w dużej misce. Możesz to robić mikserem, blenderem lub ręcznie. Wyłóż masę do prostokątnej formy i włóż do zamrażarki.

By zrobić posypkę rozpuść masło w rondelku, dodaj płatki zbożowe, cukier i kokosa, i smaż przez 5-8 minut aż wszystko się apetycznie zarumieni.

Na koniec rozmieszaj dokładnie swój ulubiony miód Huzar z rumem.

Jeśli szykujesz deser na długo przed przyjściem gości, rozsyp posypkę na lodowej masie gdy będzie już schłodzona, polej wszystko miodową polewą i trzymaj w zamrażalniku przez co najmniej 2 godziny. Jeśli chcesz go podać zaraz przed przyjściem gości, posypkę przygotuj nie później niż pół godziny przed podaniem. Wyciągnij zamrożone lody, pokrój na kwadratowe kawałki, posyp posypką i polej miodem zaraz przez podaniem. 

pina

Komentarze

Sprawdź też

Oczywistym jest, że najlepsze jest to, co z natury. Staramy się kupować ekologiczne i lokalne produkty, ograniczać antybiotyki i chemię w codziennym życiu. Najciężej jednak jest znaleźć naturalne kosmetyki. Przecież każda z nas chce być nie tylko piękna, ale i zdrowa. Oto kilka prostych przepisów...
Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ