• 30 sierpień 2016 10:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na pieczone gruszki

Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je pokochają!

Będziemy potrzebować:

2 duże gruszki
sok z cytryny
4 łyżki likieru kokosowego (pominąć jeśli gotujemy dla dzieci)
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
125 gram ricotty
4 łyżeczki Polskiego miodu Huzar

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni i rozcięcia gruszek na pół wzdłuż. Łyżką, najlepiej specjalną łyżką do melona wydrążamy gniazda nasienne i całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na osobnym talerzyku mieszamy cukier z przyprawami. Potem, przykładamy do mieszanki gruszki, rozcięciem do dołu i przyciskamy tak by jak najwięcej cukru pozostało na gruszce. Tak przygotowane owoce układamy rozcięciem do góry w żaroodpornym naczyniu. Do wydrążonego wgłębienia wlewamy po łyżce likieru kokosowego i wstawiamy do piekarnika bez przykrycia. Czas pieczenia zależy od rozmiar gruszek ale jest to mniej więcej 15 – 30 minut. Gruszki są gotowe kiedy stają się miękkie a cukier na nich się skarmelizuje. Podajemy z łyżką ricotty i łyżeczką miodu Huzar.

grusz

Komentarze

Sprawdź też

Wszyscy słyszeliśmy o tragedii która wydarzyła się na koncercie Ariany Grande w Manchesterze. Ta tragedia wstrząsnęła całym światem do tego stopnia, że ludzie tatuują sobie w imię solidarności… pszczoły. Pszczoła od wielu lat stanowi symbol Manchesteru, symbolizująca „ul działań” w wielkim,...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
Pszczoły nie mają odpowiednich warunków do życia w miastach. Nie sposób zatrzymać rozwoju urbanistycznego świata, jednak trzeba zadbać, by nasi mali sprzymierzeńcy mieli, gdzie mieszkać. Przecież ¾ pożywienia pochodzi z zapylenia. Nigdy nie uda się wykarmić ludzkości, jeśli nie będzie pszczół!...
ZOBACZ WIĘCEJ