• 30 sierpień 2016 10:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na pieczone gruszki

Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je pokochają!

Będziemy potrzebować:

2 duże gruszki
sok z cytryny
4 łyżki likieru kokosowego (pominąć jeśli gotujemy dla dzieci)
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
125 gram ricotty
4 łyżeczki Polskiego miodu Huzar

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni i rozcięcia gruszek na pół wzdłuż. Łyżką, najlepiej specjalną łyżką do melona wydrążamy gniazda nasienne i całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na osobnym talerzyku mieszamy cukier z przyprawami. Potem, przykładamy do mieszanki gruszki, rozcięciem do dołu i przyciskamy tak by jak najwięcej cukru pozostało na gruszce. Tak przygotowane owoce układamy rozcięciem do góry w żaroodpornym naczyniu. Do wydrążonego wgłębienia wlewamy po łyżce likieru kokosowego i wstawiamy do piekarnika bez przykrycia. Czas pieczenia zależy od rozmiar gruszek ale jest to mniej więcej 15 – 30 minut. Gruszki są gotowe kiedy stają się miękkie a cukier na nich się skarmelizuje. Podajemy z łyżką ricotty i łyżeczką miodu Huzar.

grusz

Komentarze

Sprawdź też

Jeśli interesujecie się choć odrobinę zdrowym stylem życia i homeopatią, z pewnością słyszeliście o różnorakich, domowych sposobach na szampony i odżywki do włosów. Najpopularniejszym z nich jest ocet i soda oczyszczona, jednakże z powodu jego niezgodności z pH skóry głowy, niszczy on włosy i...
Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia! Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii,...
Pszczoły jednoznacznie kojarzą się nam ze złotym płynem. Wiemy już wszystko o dobroczynnych właściwościach miodu, jednak pszczoły to nie tylko miód, ale również wosk, pyłek a także mleczko. Czy te produkty uboczne wytwarzania miodu mają jakieś wartości dla człowieka? Owszem! I to ogromne. Wosk...
ZOBACZ WIĘCEJ