• 22 luty 2017 17:00
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Błyskawiczne pieczone jabłka

Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny.

Czego będziemy potrzebować?

4 małe jabłka
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżki miodu Huzar
4 szczypty przyprawy do szarlotki
4 gałki lodów waniliowych

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Niebrane jabłka tniemy na 1/3 wysokości, razem z ogonkiem, tak aby utworzyć czapeczkę. Z pozostałej części jabłka wydrążamy gniazdo nasienne formując miseczkę. Dolne połówki jabłek stawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wkładamy po łyżeczce rodzynek i miodu Huzar, oraz szczyptę przyprawy do szarlotki. Zamykamy górną częścią jabłka i wkładamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. Gorące podajemy z gałką lodów waniliowych.

jablka

Komentarze

Sprawdź też

Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
Niedawno, w Warszawie doszło do włamania do sklepu, skąd zabrano... jedenaście słoików miodów! Wyceniono, że łączna wartość strat wynosi 440 zł. Policja już zajęła się sprawą. Dzięki sprawnym działaniom szybko odnaleziono sprawców i postawiono im zarzuty. Podejrzani poddali się karze dobrowolnie....
Czy takie małe zwierzątka jak pszczoły mogą mieć coś takiego jak pragnienia? Nie potrzeby biologiczne, tylko marzenia. Jak udowadniają najnowsze badania – jak najbardziej! Mogą pod tym względem rywalizować nawet z niektórymi ssakami. Ba! Wydaje się, że owady posiadają nawet cechy charakteru i...
ZOBACZ WIĘCEJ