• 22 luty 2017 17:00
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Błyskawiczne pieczone jabłka

Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny.

Czego będziemy potrzebować?

4 małe jabłka
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżki miodu Huzar
4 szczypty przyprawy do szarlotki
4 gałki lodów waniliowych

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Niebrane jabłka tniemy na 1/3 wysokości, razem z ogonkiem, tak aby utworzyć czapeczkę. Z pozostałej części jabłka wydrążamy gniazdo nasienne formując miseczkę. Dolne połówki jabłek stawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wkładamy po łyżeczce rodzynek i miodu Huzar, oraz szczyptę przyprawy do szarlotki. Zamykamy górną częścią jabłka i wkładamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. Gorące podajemy z gałką lodów waniliowych.

jablka

Komentarze

Sprawdź też

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne? Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop...
Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata...
„Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata życia”. Tak lata temu mówił wybitny naukowiec Albert Einstein. W ciągu ostatniego roku można było się spotkać z ogromem akcji związanych z ratowaniem pszczelich żyć, bowiem zaobserwowano, że jest ich coraz mniej. Ale czemu tak właściwie...
ZOBACZ WIĘCEJ