• 22 luty 2017 17:00
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Błyskawiczne pieczone jabłka

Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny.

Czego będziemy potrzebować?

4 małe jabłka
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżki miodu Huzar
4 szczypty przyprawy do szarlotki
4 gałki lodów waniliowych

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Niebrane jabłka tniemy na 1/3 wysokości, razem z ogonkiem, tak aby utworzyć czapeczkę. Z pozostałej części jabłka wydrążamy gniazdo nasienne formując miseczkę. Dolne połówki jabłek stawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wkładamy po łyżeczce rodzynek i miodu Huzar, oraz szczyptę przyprawy do szarlotki. Zamykamy górną częścią jabłka i wkładamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. Gorące podajemy z gałką lodów waniliowych.

jablka

Komentarze

Sprawdź też

Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
Miody pitne cieszą się coraz większą popularnością, zarówno w Polsce jak i na świecie. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych trunków. Jednakże pojawiają się liczne pytania: ja powstaje miód pitny? Który miód pitny wybrać? Czy ma jakieś zdrowotne właściwości? „Włoski mieszkańcze! Cóż twoje...
Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
ZOBACZ WIĘCEJ