• 18 sierpień 2017 10:14
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na "smażone" lody Pina Colada

Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia!

Czego będziemy potrzebować?

2 litry lodów waniliowych
Pół litra ubitej śmietany
1 świeży ananas lub puszka kawałków ananasa
200 gram masła
6 szklanek rozgniecionych płatków zbożowych typu Cornflakes
¾ szklanki cukru
Szklanka wiórków kokosowych
Pół szklanki miodu Huzar
2 łyżki rumu kokosowego

Deser możemy przygotować zawczasu i wyciągnąć go całego z zamrażalki na przybycie gości, lub zrobić go na świeżo. W drugim przypadku będzie bardziej przypominał prawdziwe smażone lody dzięki połączeniu zimnych lodów i ciepłych płatków.

Połącz lody, bitą śmietanę i kawałki ananasa na gładką masę w dużej misce. Możesz to robić mikserem, blenderem lub ręcznie. Wyłóż masę do prostokątnej formy i włóż do zamrażarki.

By zrobić posypkę rozpuść masło w rondelku, dodaj płatki zbożowe, cukier i kokosa, i smaż przez 5-8 minut aż wszystko się apetycznie zarumieni.

Na koniec rozmieszaj dokładnie swój ulubiony miód Huzar z rumem.

Jeśli szykujesz deser na długo przed przyjściem gości, rozsyp posypkę na lodowej masie gdy będzie już schłodzona, polej wszystko miodową polewą i trzymaj w zamrażalniku przez co najmniej 2 godziny. Jeśli chcesz go podać zaraz przed przyjściem gości, posypkę przygotuj nie później niż pół godziny przed podaniem. Wyciągnij zamrożone lody, pokrój na kwadratowe kawałki, posyp posypką i polej miodem zaraz przez podaniem. 

pina

Komentarze

Sprawdź też

„Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata życia”. Tak lata temu mówił wybitny naukowiec Albert Einstein. W ciągu ostatniego roku można było się spotkać z ogromem akcji związanych z ratowaniem pszczelich żyć, bowiem zaobserwowano, że jest ich coraz mniej. Ale czemu tak właściwie...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
Miody pitne cieszą się coraz większą popularnością, zarówno w Polsce jak i na świecie. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych trunków. Jednakże pojawiają się liczne pytania: ja powstaje miód pitny? Który miód pitny wybrać? Czy ma jakieś zdrowotne właściwości? „Włoski mieszkańcze! Cóż twoje...
ZOBACZ WIĘCEJ