• 07 październik 2015 00:59
  •  / 

Przepis na limonkowego kurczaka z rozmarynem

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko

Będziemy potrzebować...


-2 filety z piersi kurczaka (300g)
- pół limonki, starta skórka i sok
- pół łyżki miodu Huzar
- łyżka oliwy extra virgin
- pół ząbka czosnku
- świeży tymianek
- pieprz i sól do smaku


Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W tym czasie, mieszamy w małej misce lub szklance skórkę i sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę tymianku, sól i pieprz. Tą miksturą polewamy kurczaka leżącego w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy od 30 do 45 minut bez przykrycia, przewracając kurczaka mniej więcej, co 10 min. Sos powinien zrobić się lepki i przylgnąć do mięsa. Jeśli tak się nie stanie, po upieczeniu należy go trochę zredukować na kuchence. Kurczaka podajemy polanego sosem z naczynia, z lekką sałatką i młodymi ziemniakami lub kuskusem. Jest wprost stworzony na lekki, dietetyczny lunch do pracy, bo odgrzany w mikrofali nadal będzie pyszny. Radzimy jednak pilnować go przed współpracownikami, którze z pewnością będą mieć na niego ochotę.

kurkur

Komentarze

Sprawdź też

Najlepsze przepisy na orzeźwiające lemoniady. Słodzone naszym naturalnym miodem Huzar, z pewnością osłodzą Wam niejeden upalny dzień. Pamiętajcie, że nawadnianie organizmu w lecie jest bardzo ważne! A skoro można to robić w smaczny sposób, to czemu by nie spróbować poniższych przepisów? Lemoniada...
Znana na całym świecie, modelka i celebrytka, Kourtney Kardashian przyznała się dziennikarzom Daily Mail do tego że… lubi smarować swoje ciało miodem! „Nałóż miód na całe swoje ciało i umyj się nim – to jak starodawny rytuał wiedź i czarownic, który przyciąga mężczyzn”. Uważa to za jeden z...
Z racji rewolucji na froncie żywieniowym w Polskich szkołach, co po niektórzy uczniowie stają na głowie by w miarę korzystnie wybrnąć z nowej sytuacji. A uczniowie IV Technikum pszczelarskiego w Pszczelej Woli postanowili zrobić to z przytupem, w sposób oryginalny i niezwykle słodki. Miodomat, bo...
ZOBACZ WIĘCEJ