• 01 marzec 2016 12:44
  •  / 

Pszczoła - pogodynka

W Polsce najbardziej cenionymi dyżurnymi meteorologami są górale. Na różnorakich serwisach informacyjnych można przeczytać dalekosiężne prognozy pogody wszystkowiedzących baców. Jak się okazuje podobną umiejętność wykazują także... pszczoły.

Na uniwersytecie w Chinach Xu-Jiang He wraz z innymi badaczami przyczepiło do pszczół robotnic maleńkie radiowe plakietki identyfikacyjne, dzięki czemu mogli monitorować ich zachowanie. Plakietki te monitorowały, ile czasu spędzały poza ulem oraz kiedy kończyły pracę. Z obserwacji wynika, że pszczoły dłużej pracowały i więcej czasu spędzały poza ulem, jeśli kolejny dzień miał być deszczowy. Wydaje się, że owady reagują na zmianę wilgotności, ciśnienia atmosferycznego oraz temperatury tuż przed opadami.

Naukowcy są przekonani, że nie jest to kwestia robienia zapasów na mniej sprzyjający czas, ponieważ i tak gromadzą wystarczająco dużo nektaru, na co dzień. Badania nie są do końca wiarygodne, ponieważ pszczoły były obserwowane tylko przez 34 dni. Nie jest to czas reprezentatywny na tyle, by stwierdzić, że na owady nie mógł wpłynąć inne czynniki. Jeśli jednak Xu-Jaing He ma rację to jego badania mogą pomóc w przewidywaniu katastrof naturalnych oraz wesprzeć badania nad zmianami klimatycznymi na świecie.

 pogod

Komentarze

Sprawdź też

Z racji rewolucji na froncie żywieniowym w Polskich szkołach, co po niektórzy uczniowie stają na głowie by w miarę korzystnie wybrnąć z nowej sytuacji. A uczniowie IV Technikum pszczelarskiego w Pszczelej Woli postanowili zrobić to z przytupem, w sposób oryginalny i niezwykle słodki. Miodomat, bo...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
ZOBACZ WIĘCEJ