• 15 maj 2017 11:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Leczniczy miód faceliowy

Miód jest zdrowy i wszyscy o tym wiedzą. Nie ma lepszego sposobu na przeziębienie niż gorąca herbata posłodzona tym złotym płynem. Jednak rożne rodzaje miodu mają różne właściwości. Na przykład znany już wszystkim miód manuka i miód gryczany, charakteryzują się zwiększoną, leczniczą mocą. Niedawno dołączył do nich także miód faceliowy.

Miód faceliowy to nektarowy miód produkowany z pyłków kwiatów facelii błękitnej. Charakteryzuje się jak wszystkie miody kwiatowe, jasnym kolorem i silnym aromatem. Ponadto posiada lekko kwaskowaty smak. I oczywiście cały szereg drogocennych właściwości. Jak każdy miód obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i zapobiega infekcją. Jest też oczywiście antyseptyczny. Ponadto zawiera cholinę, która chroni nasza wątrobę. Jest też skuteczny we wspieraniu leczenia astmy oskrzelowej oraz przy przewlekłych chrobach układu pokarmowego takich jak wrzody żołądka.

Jak każdy inny miód, miód faceliowy wspiera także nasze serce dzięki zawartości magnezu, żelaza i kobaltu. Z tego też względu miód jest polecanym rodzajem słodkich węglowodanów dla osób trenujących na siłowni, szczególnie do spożycia po treningu, ponieważ znany jest z tego że wspiera regenerację tkanek. Jakby tego było mało, miód faceliowy, przy regularnym spożywaniu, zdaje się niwelować negatywne skutki palenia i picia alkoholu lub kawy. 

fac

Komentarze

Sprawdź też

Każdego z nas czasem łapie przysłowiowy „leń”. Po ciężkim dniu w pracy nie zawsze chce nam się jeszcze szykować obiad. Przez co często decydujemy się na niekoniecznie zdrowe i dużo droższe jedzenie na wynos. Ale co powiecie na pyszny i zdrowy obiad który szykuje się w pół godziny i jedyne co...
Miód jest zdrowy i wszyscy o tym wiedzą. Nie ma lepszego sposobu na przeziębienie niż gorąca herbata posłodzona tym złotym płynem. Jednak rożne rodzaje miodu mają różne właściwości. Na przykład znany już wszystkim miód manuka i miód gryczany, charakteryzują się zwiększoną, leczniczą mocą. Niedawno...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ