• 15 maj 2017 11:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Leczniczy miód faceliowy

Miód jest zdrowy i wszyscy o tym wiedzą. Nie ma lepszego sposobu na przeziębienie niż gorąca herbata posłodzona tym złotym płynem. Jednak rożne rodzaje miodu mają różne właściwości. Na przykład znany już wszystkim miód manuka i miód gryczany, charakteryzują się zwiększoną, leczniczą mocą. Niedawno dołączył do nich także miód faceliowy.

Miód faceliowy to nektarowy miód produkowany z pyłków kwiatów facelii błękitnej. Charakteryzuje się jak wszystkie miody kwiatowe, jasnym kolorem i silnym aromatem. Ponadto posiada lekko kwaskowaty smak. I oczywiście cały szereg drogocennych właściwości. Jak każdy miód obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i zapobiega infekcją. Jest też oczywiście antyseptyczny. Ponadto zawiera cholinę, która chroni nasza wątrobę. Jest też skuteczny we wspieraniu leczenia astmy oskrzelowej oraz przy przewlekłych chrobach układu pokarmowego takich jak wrzody żołądka.

Jak każdy inny miód, miód faceliowy wspiera także nasze serce dzięki zawartości magnezu, żelaza i kobaltu. Z tego też względu miód jest polecanym rodzajem słodkich węglowodanów dla osób trenujących na siłowni, szczególnie do spożycia po treningu, ponieważ znany jest z tego że wspiera regenerację tkanek. Jakby tego było mało, miód faceliowy, przy regularnym spożywaniu, zdaje się niwelować negatywne skutki palenia i picia alkoholu lub kawy. 

fac

Komentarze

Sprawdź też

Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin. W większości przypadków, miód jest jedynie pełen zdrowia i słodkiego smaku, jednakże nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód staje się czymś więcej niż tylko słodkim...
ZOBACZ WIĘCEJ