• 07 październik 2015 01:21
  •  / 

Przepis na eliksir rozgrzewająco-uzdrawiający

Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska.


Będziemy potrzebować…
- Torebki czarnej herbaty
- Soku z połowy cytryny
- Łyżki (lub więcej) miodu Huzar, najlepiej lipowego
- świeży korzeń imbiru


Zaczynamy tak, jak przy robieniu zwykłej herbaty. Zalewamy czarną herbatę wrzątkiem, jednak nie do krawędzi kubka, a mniej więcej do ¾. Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Potem, wciskamy do kubka sok z połowy cytryny. Żeby uniknąć pestek pływających w naparze, nie wyciskajmy cytryny wprost do kubka, a na naszą dłoń. Sok przepłynie przez palce, a pestki zostaną. Odkrajamy mniej więcej centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Obieramy go ze skórki, kroimy na plasterki i wrzucamy do mikstury. Wszystko razem mieszamy, i próbujemy. Jeśli napój będzie zbyt kwaśny, możemy dodać więcej miodu. Przepis ten nie raz już ratował mnie w sytuacjach chorobowych. Zawsze wychodziłam z nich bardzo szybko, i z ogromnym smakiem. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania do mikstury nowych smaków takich jak cynamon, goździki czy pomarańcza.

herbta

Komentarze

Sprawdź też

Oczywistym jest, że najlepsze jest to, co z natury. Staramy się kupować ekologiczne i lokalne produkty, ograniczać antybiotyki i chemię w codziennym życiu. Najciężej jednak jest znaleźć naturalne kosmetyki. Przecież każda z nas chce być nie tylko piękna, ale i zdrowa. Oto kilka prostych przepisów...
Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska. Będziemy potrzebować… - Torebki czarnej herbaty - Soku z połowy cytryny - Łyżki (lub więcej) miodu...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ