• 07 październik 2015 01:21
  •  / 

Przepis na eliksir rozgrzewająco-uzdrawiający

Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska.


Będziemy potrzebować…
- Torebki czarnej herbaty
- Soku z połowy cytryny
- Łyżki (lub więcej) miodu Huzar, najlepiej lipowego
- świeży korzeń imbiru


Zaczynamy tak, jak przy robieniu zwykłej herbaty. Zalewamy czarną herbatę wrzątkiem, jednak nie do krawędzi kubka, a mniej więcej do ¾. Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Potem, wciskamy do kubka sok z połowy cytryny. Żeby uniknąć pestek pływających w naparze, nie wyciskajmy cytryny wprost do kubka, a na naszą dłoń. Sok przepłynie przez palce, a pestki zostaną. Odkrajamy mniej więcej centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Obieramy go ze skórki, kroimy na plasterki i wrzucamy do mikstury. Wszystko razem mieszamy, i próbujemy. Jeśli napój będzie zbyt kwaśny, możemy dodać więcej miodu. Przepis ten nie raz już ratował mnie w sytuacjach chorobowych. Zawsze wychodziłam z nich bardzo szybko, i z ogromnym smakiem. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania do mikstury nowych smaków takich jak cynamon, goździki czy pomarańcza.

herbta

Komentarze

Sprawdź też

Po stosunkowo tajemniczych i niezbadanych czasach prehistorycznych, przychodzi długie i mroczne średniowiecze, zapisane na skórzanych kartach wielkich ksiąg, pieczołowicie spisywanych przez lata w ogromnych klasztorach. Na szczęście te ciemne czasy rozjaśniał złoty blask miodu, czy to zbieranego...
Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia. Czego będziemy potrzebować -pół szklanki ulubionych susznych owoców -pół szklanki posiekanych orzechów włoskich -pół szklanki...
Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
ZOBACZ WIĘCEJ