• 07 październik 2015 01:21
  •  / 

Przepis na eliksir rozgrzewająco-uzdrawiający

Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska.


Będziemy potrzebować…
- Torebki czarnej herbaty
- Soku z połowy cytryny
- Łyżki (lub więcej) miodu Huzar, najlepiej lipowego
- świeży korzeń imbiru


Zaczynamy tak, jak przy robieniu zwykłej herbaty. Zalewamy czarną herbatę wrzątkiem, jednak nie do krawędzi kubka, a mniej więcej do ¾. Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Potem, wciskamy do kubka sok z połowy cytryny. Żeby uniknąć pestek pływających w naparze, nie wyciskajmy cytryny wprost do kubka, a na naszą dłoń. Sok przepłynie przez palce, a pestki zostaną. Odkrajamy mniej więcej centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Obieramy go ze skórki, kroimy na plasterki i wrzucamy do mikstury. Wszystko razem mieszamy, i próbujemy. Jeśli napój będzie zbyt kwaśny, możemy dodać więcej miodu. Przepis ten nie raz już ratował mnie w sytuacjach chorobowych. Zawsze wychodziłam z nich bardzo szybko, i z ogromnym smakiem. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania do mikstury nowych smaków takich jak cynamon, goździki czy pomarańcza.

herbta

Komentarze

Sprawdź też

Pszczoły nie mają odpowiednich warunków do życia w miastach. Nie sposób zatrzymać rozwoju urbanistycznego świata, jednak trzeba zadbać, by nasi mali sprzymierzeńcy mieli, gdzie mieszkać. Przecież ¾ pożywienia pochodzi z zapylenia. Nigdy nie uda się wykarmić ludzkości, jeśli nie będzie pszczół!...
Cosplay – tworzenie strojów postaci z gier, filmów, książek i komiksów, ubieranie ich, i odgrywanie wybranej postaci. Dziedzina sztuki bardzo młoda w Polsce, aczkolwiek zbierająca coraz większe grono fanów. Niezwykle widowiskowa, wymagająca ogromnej ilości najróżniejszych umiejętności manualnych...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ