• 29 lipiec 2017 17:42
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Grillowe paczuszki z krewetkami

Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym?

Czego będziemy potrzebować

½ szklanki miodu Huzar
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
Płatki papryczki chili, sól i pieprz
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 cukinie
około 250 gram pomidorków koktajlowych
Dwie puszki kukurydzy
450 gram obranych i oczyszczonych krewetek
Świeża bazylia

Przygotuj osiem kawałków folii aluminiowej o wielkości mniej więcej 30x30cm i ułóż na krzyż po dwa. W miseczce wymieszaj dokładnie miód, rozdrobniony czosnek, ocet ryżowy, sos sojowy, oliwę i płatki chili. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na każdym z kawałków folii ułóż pół szklanki ryżu na samym środku. Podziel po równo cukinię, pomidory i na samym końcu krewetki. Dopraw solą i pieprzem, podnieś lekko krawędzie folii i rozlej po równo sos do każdej z saszetek. Zamknij je szczelnie składając kolejno każdą z krawędzi folii. Nakłuj delikatnie wierzch w kilku miejscach i połóż na średnio rozgrzanym grillu.

Paczuszki należy grillować przez około 12 – 15 minut aż do momentu gdy krewetki staną się apetycznie różowe a warzywa delikatne. Podawać prosto z grilla w folii, lub przełożyć do miseczki przyozdobionej świeżą bazylią i resztą sosu.

Takie danie z pewnością zachwyci wszystkich gości naszego wakacyjnego przyjęcia, a nawet Ci którzy są na diecie, nie będą mieli wymówki by go nie zjeść.

krew

Komentarze

Sprawdź też

Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia! Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii,...
Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia. Czego będziemy potrzebować -pół szklanki ulubionych susznych owoców -pół szklanki posiekanych orzechów włoskich -pół szklanki...
Dni są chłodne i mroźne, co wyraźnie odczuwają nasze usta. Stają się spierzchnięte, łatwo pękają. Jak poprawić ich stan i ukoić niekomfortowe odczucia? Miodem oczywiście! Miód znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i antyseptycznych. Najlepiej do pielęgnacji ust nadawać się będzie miód...
ZOBACZ WIĘCEJ