• 29 lipiec 2017 17:42
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Grillowe paczuszki z krewetkami

Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym?

Czego będziemy potrzebować

½ szklanki miodu Huzar
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
Płatki papryczki chili, sól i pieprz
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 cukinie
około 250 gram pomidorków koktajlowych
Dwie puszki kukurydzy
450 gram obranych i oczyszczonych krewetek
Świeża bazylia

Przygotuj osiem kawałków folii aluminiowej o wielkości mniej więcej 30x30cm i ułóż na krzyż po dwa. W miseczce wymieszaj dokładnie miód, rozdrobniony czosnek, ocet ryżowy, sos sojowy, oliwę i płatki chili. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na każdym z kawałków folii ułóż pół szklanki ryżu na samym środku. Podziel po równo cukinię, pomidory i na samym końcu krewetki. Dopraw solą i pieprzem, podnieś lekko krawędzie folii i rozlej po równo sos do każdej z saszetek. Zamknij je szczelnie składając kolejno każdą z krawędzi folii. Nakłuj delikatnie wierzch w kilku miejscach i połóż na średnio rozgrzanym grillu.

Paczuszki należy grillować przez około 12 – 15 minut aż do momentu gdy krewetki staną się apetycznie różowe a warzywa delikatne. Podawać prosto z grilla w folii, lub przełożyć do miseczki przyozdobionej świeżą bazylią i resztą sosu.

Takie danie z pewnością zachwyci wszystkich gości naszego wakacyjnego przyjęcia, a nawet Ci którzy są na diecie, nie będą mieli wymówki by go nie zjeść.

krew

Komentarze

Sprawdź też

Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
Pszczoły jednoznacznie kojarzą się nam ze złotym płynem. Wiemy już wszystko o dobroczynnych właściwościach miodu, jednak pszczoły to nie tylko miód, ale również wosk, pyłek a także mleczko. Czy te produkty uboczne wytwarzania miodu mają jakieś wartości dla człowieka? Owszem! I to ogromne. Wosk...
ZOBACZ WIĘCEJ