• 29 lipiec 2017 17:42
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Grillowe paczuszki z krewetkami

Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym?

Czego będziemy potrzebować

½ szklanki miodu Huzar
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
Płatki papryczki chili, sól i pieprz
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 cukinie
około 250 gram pomidorków koktajlowych
Dwie puszki kukurydzy
450 gram obranych i oczyszczonych krewetek
Świeża bazylia

Przygotuj osiem kawałków folii aluminiowej o wielkości mniej więcej 30x30cm i ułóż na krzyż po dwa. W miseczce wymieszaj dokładnie miód, rozdrobniony czosnek, ocet ryżowy, sos sojowy, oliwę i płatki chili. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na każdym z kawałków folii ułóż pół szklanki ryżu na samym środku. Podziel po równo cukinię, pomidory i na samym końcu krewetki. Dopraw solą i pieprzem, podnieś lekko krawędzie folii i rozlej po równo sos do każdej z saszetek. Zamknij je szczelnie składając kolejno każdą z krawędzi folii. Nakłuj delikatnie wierzch w kilku miejscach i połóż na średnio rozgrzanym grillu.

Paczuszki należy grillować przez około 12 – 15 minut aż do momentu gdy krewetki staną się apetycznie różowe a warzywa delikatne. Podawać prosto z grilla w folii, lub przełożyć do miseczki przyozdobionej świeżą bazylią i resztą sosu.

Takie danie z pewnością zachwyci wszystkich gości naszego wakacyjnego przyjęcia, a nawet Ci którzy są na diecie, nie będą mieli wymówki by go nie zjeść.

krew

Komentarze

Sprawdź też

Miód od zarania dziejów stanowił niezwykle istotny element codziennego życia. Przed wynalezieniem cukru był de facto jedyną substancją, którą można było słodzić posiłki i napoje. Poza tym, że jest zdrowy, wiele kultur i wierzeń uważa, że jest magiczny… Czytajcie dalej a być może znajdziecie tu...
Każdy zna dobroczynne właściwości miodu lipowego. Nasze mamy i babcie podawały go z ciepłym mlekiem, gdy dokuczały nam dolegliwości dróg oddechowych. Jednak miód lipowy jest bardzo uniwersalny, tym samym można go stosować w przypadku wielu chorób. Miód lipowy jest idealny przy schorzeniach układu...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ