• 29 lipiec 2017 17:42
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Grillowe paczuszki z krewetkami

Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym?

Czego będziemy potrzebować

½ szklanki miodu Huzar
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
Płatki papryczki chili, sól i pieprz
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 cukinie
około 250 gram pomidorków koktajlowych
Dwie puszki kukurydzy
450 gram obranych i oczyszczonych krewetek
Świeża bazylia

Przygotuj osiem kawałków folii aluminiowej o wielkości mniej więcej 30x30cm i ułóż na krzyż po dwa. W miseczce wymieszaj dokładnie miód, rozdrobniony czosnek, ocet ryżowy, sos sojowy, oliwę i płatki chili. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na każdym z kawałków folii ułóż pół szklanki ryżu na samym środku. Podziel po równo cukinię, pomidory i na samym końcu krewetki. Dopraw solą i pieprzem, podnieś lekko krawędzie folii i rozlej po równo sos do każdej z saszetek. Zamknij je szczelnie składając kolejno każdą z krawędzi folii. Nakłuj delikatnie wierzch w kilku miejscach i połóż na średnio rozgrzanym grillu.

Paczuszki należy grillować przez około 12 – 15 minut aż do momentu gdy krewetki staną się apetycznie różowe a warzywa delikatne. Podawać prosto z grilla w folii, lub przełożyć do miseczki przyozdobionej świeżą bazylią i resztą sosu.

Takie danie z pewnością zachwyci wszystkich gości naszego wakacyjnego przyjęcia, a nawet Ci którzy są na diecie, nie będą mieli wymówki by go nie zjeść.

krew

Komentarze

Sprawdź też

Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska. Będziemy potrzebować… - Torebki czarnej herbaty - Soku z połowy cytryny - Łyżki (lub więcej) miodu...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
Każdego z nas czasem łapie przysłowiowy „leń”. Po ciężkim dniu w pracy nie zawsze chce nam się jeszcze szykować obiad. Przez co często decydujemy się na niekoniecznie zdrowe i dużo droższe jedzenie na wynos. Ale co powiecie na pyszny i zdrowy obiad który szykuje się w pół godziny i jedyne co...
ZOBACZ WIĘCEJ