• 01 luty 2016 12:55
  •  / 

przepis na kanapeczki z figą i ricottą

Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i szalenie modnych kanapeczek z figą i ricottą, posłodzonych cudownie aromatycznym i bajecznie smacznym miodem waniliowo-cytrynowym z Huzarową nutą hiszpańskiej pomarańczy.

Będziemy potrzebować:

-100 gram serka ricotta
-2 świeżych fig, pokrojonych na plasterki
-Orzeszków pini
-Ulubionego chleba
-Odrobiny masła do posmarowania

Do miodowej polewy:

-2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
-1 łyżka soku z cytryny
-ziarenka z ½ laski wanilii

Przepis, jak przepis na każdą kanapkę, jest niezwykle prosty. Zaczniemy od przypieczenia orzeszków pini na suchej patelni na średnim ogniu. W czasie gdy będą się piec, zróbmy miodowy sos. W miseczce lub filiżance mieszamy miód z sokiem z cytryny i nasionkami wanilii. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na bok, i ściągamy orzeszki z patelni, jeśli zdążyły się przyrumienić.

Pieczywo możemy podać świeże, lub opieczone w tosterze. Smarujemy je masłem, później ricottą, rozkładamy na nim plasterki świeżych fig, posypujemy orzeszkami pini i polewamy miodem z cytryną.

Tak przygotowane kanapeczki zjadamy ze smakiem, nie martwiąc się o kalorie. Radzimy jednak uważnie chronić je przed łakomymi współpracownikami, jeśli zdecydujemy się przygotować je w pracy.

fig

Komentarze

Sprawdź też

Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
Pyszny i niezwykle prosty przepis na zdrowy, niskokaloryczny i efektowny deser, który zachwyci gości każdego przyjęcia. Będziemy potrzebować... - 1 szklanka mielonych migdałów bez skórek - 2 łyżki miodu Huzar - 1 łyżeczka olejku migdałowego/arganowego/lnianego/orzechowego Do obtoczenia - wiórki...
Zdrowe śniadanie nie musi być nudne i niesmaczne. Przypomnijcie sobie smak babcinej owsianki, i dodajcie do niego nutę nowoczesności. Osiągnięcie przepis na pyszny, zdrowy i modny początek dnia. Dorzućcie do niej swoje ulubione owoce, pyszne i niezwykle zdrowe nasiona chia i łyżkę słodkiego,...
ZOBACZ WIĘCEJ