• 01 luty 2016 12:55
  •  / 

przepis na kanapeczki z figą i ricottą

Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i szalenie modnych kanapeczek z figą i ricottą, posłodzonych cudownie aromatycznym i bajecznie smacznym miodem waniliowo-cytrynowym z Huzarową nutą hiszpańskiej pomarańczy.

Będziemy potrzebować:

-100 gram serka ricotta
-2 świeżych fig, pokrojonych na plasterki
-Orzeszków pini
-Ulubionego chleba
-Odrobiny masła do posmarowania

Do miodowej polewy:

-2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
-1 łyżka soku z cytryny
-ziarenka z ½ laski wanilii

Przepis, jak przepis na każdą kanapkę, jest niezwykle prosty. Zaczniemy od przypieczenia orzeszków pini na suchej patelni na średnim ogniu. W czasie gdy będą się piec, zróbmy miodowy sos. W miseczce lub filiżance mieszamy miód z sokiem z cytryny i nasionkami wanilii. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na bok, i ściągamy orzeszki z patelni, jeśli zdążyły się przyrumienić.

Pieczywo możemy podać świeże, lub opieczone w tosterze. Smarujemy je masłem, później ricottą, rozkładamy na nim plasterki świeżych fig, posypujemy orzeszkami pini i polewamy miodem z cytryną.

Tak przygotowane kanapeczki zjadamy ze smakiem, nie martwiąc się o kalorie. Radzimy jednak uważnie chronić je przed łakomymi współpracownikami, jeśli zdecydujemy się przygotować je w pracy.

fig

Komentarze

Sprawdź też

Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa. Będziemy potrzebować 1 i ¼ szklanki mleka 1,5 łyżeczki Miodu...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ