• 26 czerwiec 2016 15:16
  •  / 

Przepisy na Owocowe Lemoniady cz.1

Najlepsze przepisy na orzeźwiające lemoniady. Słodzone naszym naturalnym miodem Huzar, z pewnością osłodzą Wam niejeden upalny dzień. Pamiętajcie, że nawadnianie organizmu w lecie jest bardzo ważne! A skoro można to robić w smaczny sposób, to czemu by nie spróbować poniższych przepisów?

Lemoniada Cytrynowa

- 1 kg cytryn
– 2 l wody mineralnej
– 10 łyżeczek miodu Pomarańczowego Huzar
– kostki lodu
Sparzone cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok. Miąższ możemy wygrzebać łyżeczką i dorzucić do naszej lemoniady. Jeśli wolimy „czystą” wersję, przecedzamy sok przez sitko. Dolewamy do niego większość wody. W małej szklance mieszamy miód z ciepłą wodą do momentu aż całkowicie się rozpuści, i wlewamy do wody z sokiem z cytryny. Dodajemy lód i gotowe! Możemy ją podawać z plasterkami cytryny i dosłodzić wedle uznania.

lemonctr

Lemoniada Truskawkowa

-1/4 szklanki miodu premium Huzar
-4,5 szklanki wody
-3 cytryny
-Limonka
-1,5 szklanki truskawek
Miód rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy malakserem na gładką masę. Można je przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek. Wyciskamy sok z cytryn i limonki, do którego dodajemy zmiksowane truskawki, wodę i rozpuszczony miód. Podajemy z lodem.

lemontr

Lemoniada Malinowa

- 2 szklanki świeżych malin
-2/3 szklanki soku z cytryny
-0,5 szklanki miodu lawendowego Huzar
-0,25 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
-1/2 szklanki mrożonych malin do dekoracji
Świeże maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Miód rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Zmacerowane maliny miksujemy malakserem na gładką masę. Do dzbanka wlewamy zimną wodę, rozpuszczony miód, sok z cytryny i masę malinową. Dokładnie mieszamy. Podajemy z mrożonymi malinami i lodem.

lemonmal

Lemoniada Brzoskwiniowa

-0,75 szklanki miodu rozmarynowego Huzar
-1 szklanka soku z cytryny
-4 brzoskwinie
-4 szklanki wody
Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie i miód. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut aż miód się rozpuści a owoce będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Chłodne owoce zmiksować malakserem na gładką masę, dodać pozostałą wodę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, podawać z lodem.

lemonbrz

Komentarze

Sprawdź też

Niedawno, w Warszawie doszło do włamania do sklepu, skąd zabrano... jedenaście słoików miodów! Wyceniono, że łączna wartość strat wynosi 440 zł. Policja już zajęła się sprawą. Dzięki sprawnym działaniom szybko odnaleziono sprawców i postawiono im zarzuty. Podejrzani poddali się karze dobrowolnie....
Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
ZOBACZ WIĘCEJ