• 15 listopad 2015 22:32
  •  / 

jesienne jabłka w czterech odsłonach

„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach.


„Złota Jesień”
-masło orzechowe
-rodzynki
-cynamon
-miód Huzar
-orzechy włoskie


„Wspomnienie Lata”
-mielone migdały
-świeże lub mrożone maliny, lub syrop albo konfitura malinowa
- miód Huzar


„Królewna Śnieżka”
-wiórki kokosowe
-wiśnie w dowolnej formie
-miód Huzar


„Fioletowa Fantazja”
-powidła śliwkowe
-płatki owsiane
-miód Huzar


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z jabłek wydrążamy ogryzek, możemy ewentualnie odciąć szczyt z ogonkiem by stworzyć „przykrywkę”. Do środka wkładamy owoce, orzechy, musli i tym podobne, po czym całość polewamy odrobiną miodu. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, i zostawiamy w piekarniku na 30 minut. Najlepiej nadają się do tego jabłka odmiany szara renata lub antonówka. Osobiście polecamy podawać z gałką ulubionych lodów i gorącym, domowym, malinowym syropem.

jab

Komentarze

Sprawdź też

Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Czego będziemy...
Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
„Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata życia”. Tak lata temu mówił wybitny naukowiec Albert Einstein. W ciągu ostatniego roku można było się spotkać z ogromem akcji związanych z ratowaniem pszczelich żyć, bowiem zaobserwowano, że jest ich coraz mniej. Ale czemu tak właściwie...
ZOBACZ WIĘCEJ