• 15 listopad 2015 22:32
  •  / 

jesienne jabłka w czterech odsłonach

„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach.


„Złota Jesień”
-masło orzechowe
-rodzynki
-cynamon
-miód Huzar
-orzechy włoskie


„Wspomnienie Lata”
-mielone migdały
-świeże lub mrożone maliny, lub syrop albo konfitura malinowa
- miód Huzar


„Królewna Śnieżka”
-wiórki kokosowe
-wiśnie w dowolnej formie
-miód Huzar


„Fioletowa Fantazja”
-powidła śliwkowe
-płatki owsiane
-miód Huzar


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z jabłek wydrążamy ogryzek, możemy ewentualnie odciąć szczyt z ogonkiem by stworzyć „przykrywkę”. Do środka wkładamy owoce, orzechy, musli i tym podobne, po czym całość polewamy odrobiną miodu. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, i zostawiamy w piekarniku na 30 minut. Najlepiej nadają się do tego jabłka odmiany szara renata lub antonówka. Osobiście polecamy podawać z gałką ulubionych lodów i gorącym, domowym, malinowym syropem.

jab

Komentarze

Sprawdź też

Znacie stronę Nicolas trainbees? Ma ponad 12 tysięcy fanów na Facebooku. Jej założycielem jest Nicolas z Francji, który propaguje używanie marihuany w celach leczniczych. Jego drugą pasją jest bartnictwo. Jest przekonany o leczniczych właściwościach konopi a także miodu, dlatego postawił to...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ