• 15 listopad 2015 22:32
  •  / 

jesienne jabłka w czterech odsłonach

„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach.


„Złota Jesień”
-masło orzechowe
-rodzynki
-cynamon
-miód Huzar
-orzechy włoskie


„Wspomnienie Lata”
-mielone migdały
-świeże lub mrożone maliny, lub syrop albo konfitura malinowa
- miód Huzar


„Królewna Śnieżka”
-wiórki kokosowe
-wiśnie w dowolnej formie
-miód Huzar


„Fioletowa Fantazja”
-powidła śliwkowe
-płatki owsiane
-miód Huzar


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z jabłek wydrążamy ogryzek, możemy ewentualnie odciąć szczyt z ogonkiem by stworzyć „przykrywkę”. Do środka wkładamy owoce, orzechy, musli i tym podobne, po czym całość polewamy odrobiną miodu. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, i zostawiamy w piekarniku na 30 minut. Najlepiej nadają się do tego jabłka odmiany szara renata lub antonówka. Osobiście polecamy podawać z gałką ulubionych lodów i gorącym, domowym, malinowym syropem.

jab

Komentarze

Sprawdź też

Dni są chłodne i mroźne, co wyraźnie odczuwają nasze usta. Stają się spierzchnięte, łatwo pękają. Jak poprawić ich stan i ukoić niekomfortowe odczucia? Miodem oczywiście! Miód znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i antyseptycznych. Najlepiej do pielęgnacji ust nadawać się będzie miód...
Prosto z odległego wschodu, mamy dla Was przepis na wyśmienity, wiosenny lunch który doda nam energii do ćwiczeń i nie odłoży się na boczkach. Słodycz miodu, pikanteria papryczek chili a to wszystko w kolorze szczerego złota. Czego będziemy potrzebować Kurczak 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2...
Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin. W większości przypadków, miód jest jedynie pełen zdrowia i słodkiego smaku, jednakże nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód staje się czymś więcej niż tylko słodkim...
ZOBACZ WIĘCEJ