• 20 kwiecień 2016 12:16
  •  / 

Miód lipowy – nie tylko na przeziębienia

Każdy zna dobroczynne właściwości miodu lipowego. Nasze mamy i babcie podawały go z ciepłym mlekiem, gdy dokuczały nam dolegliwości dróg oddechowych. Jednak miód lipowy jest bardzo uniwersalny, tym samym można go stosować w przypadku wielu chorób.

Miód lipowy jest idealny przy schorzeniach układu krążenia oraz sprawach sercowo-naczyniowych. Tym samym powinny go stosować osoby starsze, cierpiące na zbyt wysokie ciśnienie krwi. Dzięki działaniu napotnemu oraz moczopędnemu pomaga na niewielkie obrzęki. Działa dobrze przy okresowych spadkach nastroju. Warto dodać go wieczorem do szklanki ciepłego (ale nie wrzącego!) mleka, by wyleczyć się z niepokojów i bezsenności. Pomaga wyciszyć organizm, tym samym to dobre uzupełnienie diety człowieka borykającego się z nerwicą. To idealny zamiennik cukru dla osób z cukrzycą typu drugiego. Doskonale sprawdzi się dla osób narażonych na długotrwały stres i wysiłek.

Porzekadło mówi „Kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy ci pomoże”. Nie uchodzi wątpliwości że to prawda, lecz miód lipowy sprawdzi się także w innych wypadkach. Zaopatrzmy nasze domowe apteczki w miód lipowy firmy Huzar!

lip

Komentarze

Sprawdź też

„Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata życia”. Tak lata temu mówił wybitny naukowiec Albert Einstein. W ciągu ostatniego roku można było się spotkać z ogromem akcji związanych z ratowaniem pszczelich żyć, bowiem zaobserwowano, że jest ich coraz mniej. Ale czemu tak właściwie...
Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i...
Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis...
ZOBACZ WIĘCEJ