• 06 maj 2017 11:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Perliczka pieczona z miodem i pomarańczami

Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście.

Czego będziemy potrzebować?

- pół łyżeczki pieprzu cayene
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
- 3 łyżki masła
- łyżka startego imbiru
- 200ml soku pomarańczowego 100%
- pół pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- sól i pieprz do smaku
- 2 perliczki (sprawione, bez podrobów) ważące mniej więcej kilogram

Przygotowania zaczynamy od włączenia piekarnika i nagrzania go do 190 stopni. Perliczki myjemy dokładnie pod wodą i obkrajamy z nadmiaru skóry na tuszy i grzbiecie. Do środka wkładamy po ćwiartce pomarańczy i gwiazdce anyżu, po czym solimy oraz posypujemy pieprzem. Tak przygotowane perliczki wkładamy do brytfanny grzbietem do góry. Do brytfanny wlewamy sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Kiedy perliczki się pieką możemy przygotować słodką glazurę. W misce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę, sos sojowy i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Po 45 minutach perliczki wyciągamy z piekarnika, ściągamy z nich folię i obficie smarujemy glazurą, po czym znów wstawiamy je do piekarnika na kolejne 45 minut, tym razem jednak bez przykrycia. W tym czasie należy kilkakrotnie smarować je miodową glazurą i pilnować żeby skóra się nie spaliła. W mniej więcej połowie czasu pieczenia przekręcamy perliczki do góry nogami, i kontyuujemy polewanie glazurą. Upieczone perliczki, po upieczeniu muszą odpocząć około 10 minut w cieple. Po tym czasie możemy je pokroić, nie tracąc drogocennych i pysznych soków które w tym czasie wchłoną się w mięso. Pozostały miodowy sos możemy przelać na patelnię, zredukować i polać nim danie. Polecamy podawać z prostą sałatką na bazie sałaty rzymskiej i z pieczonymi ziemniakami.

perl

Komentarze

Sprawdź też

Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia. Czego będziemy potrzebować -pół szklanki ulubionych susznych owoców -pół szklanki posiekanych orzechów włoskich -pół szklanki...
Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście. Czego będziemy potrzebować? - pół łyżeczki pieprzu cayene - 2 łyżki jasnego sosu...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
ZOBACZ WIĘCEJ