• 06 maj 2017 11:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Perliczka pieczona z miodem i pomarańczami

Oficjalny obiad wymaga oficjalnego i efektownego dania głównego. Znane połączenie drobiu, miodu i pomarańczy, prezentujemy w wyjątkowo eleganckiej wersji, w której główną rolę gra perliczka. I miód oczywiście.

Czego będziemy potrzebować?

- pół łyżeczki pieprzu cayene
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
- 3 łyżki masła
- łyżka startego imbiru
- 200ml soku pomarańczowego 100%
- pół pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- sól i pieprz do smaku
- 2 perliczki (sprawione, bez podrobów) ważące mniej więcej kilogram

Przygotowania zaczynamy od włączenia piekarnika i nagrzania go do 190 stopni. Perliczki myjemy dokładnie pod wodą i obkrajamy z nadmiaru skóry na tuszy i grzbiecie. Do środka wkładamy po ćwiartce pomarańczy i gwiazdce anyżu, po czym solimy oraz posypujemy pieprzem. Tak przygotowane perliczki wkładamy do brytfanny grzbietem do góry. Do brytfanny wlewamy sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Kiedy perliczki się pieką możemy przygotować słodką glazurę. W misce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę, sos sojowy i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Po 45 minutach perliczki wyciągamy z piekarnika, ściągamy z nich folię i obficie smarujemy glazurą, po czym znów wstawiamy je do piekarnika na kolejne 45 minut, tym razem jednak bez przykrycia. W tym czasie należy kilkakrotnie smarować je miodową glazurą i pilnować żeby skóra się nie spaliła. W mniej więcej połowie czasu pieczenia przekręcamy perliczki do góry nogami, i kontyuujemy polewanie glazurą. Upieczone perliczki, po upieczeniu muszą odpocząć około 10 minut w cieple. Po tym czasie możemy je pokroić, nie tracąc drogocennych i pysznych soków które w tym czasie wchłoną się w mięso. Pozostały miodowy sos możemy przelać na patelnię, zredukować i polać nim danie. Polecamy podawać z prostą sałatką na bazie sałaty rzymskiej i z pieczonymi ziemniakami.

perl

Komentarze

Sprawdź też

Miody pitne cieszą się coraz większą popularnością, zarówno w Polsce jak i na świecie. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych trunków. Jednakże pojawiają się liczne pytania: ja powstaje miód pitny? Który miód pitny wybrać? Czy ma jakieś zdrowotne właściwości? „Włoski mieszkańcze! Cóż twoje...
Huzar to nie tylko miody. Huzar to przede wszystkim ludzie. Wiemy jak ciężko jest się wybić początkującym blogerom, młodym i aspirującym dziennikarzom. Dlatego właśnie chcemy Wam pomóc! Pozwól sobie pomóc O ile prowadzenie swojego własnego bloga, czy prywatnie czy na publicznej platformie, daje...
Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
ZOBACZ WIĘCEJ