• 07 październik 2015 00:13
  •  / 

Przepis na Pralinki Migdałowe

Pyszny i niezwykle prosty przepis na zdrowy, niskokaloryczny i efektowny deser, który zachwyci gości każdego przyjęcia.

Będziemy potrzebować...

- 1 szklanka mielonych migdałów bez skórek
- 2 łyżki miodu Huzar
- 1 łyżeczka olejku migdałowego/arganowego/lnianego/orzechowego

Do obtoczenia
- wiórki kokosowe/mak/mielone migdały


Migdały zmielone wczesniej w blenderze lub malakserze dokładnie mieszamy z miodem i olejem. Dla smaku, do przełamania słodyczy, możemy wkropić odrobinę soku z cytryny. Obracając drobne porcje ciasta w dłoniach formujemy kuleczki, które później obtaczamy w ulubionej posypce. Mogą to być wiórki kokosowe, mak, mielone migdały, albo opcja bardziej kaloryczna, roztopiona czekolada, kakao czy cukrowa posypka. Pralinki możemy podawać na talerzyku, albo wbite na długie patyczki od szasłyków w formie przypominającej lizaki. Jest to doskonała przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Koleżanki nie będą musiały bać się o swoją linię, a mamy o zdrowie swoich pociech, bowiem pralinki te składają się wyłącznie z naturalnych, niskokalorycznych składników.

pralinki

Komentarze

Sprawdź też

Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
W Polsce najbardziej cenionymi dyżurnymi meteorologami są górale. Na różnorakich serwisach informacyjnych można przeczytać dalekosiężne prognozy pogody wszystkowiedzących baców. Jak się okazuje podobną umiejętność wykazują także... pszczoły. Na uniwersytecie w Chinach Xu-Jiang He wraz z innymi...
Z racji rewolucji na froncie żywieniowym w Polskich szkołach, co po niektórzy uczniowie stają na głowie by w miarę korzystnie wybrnąć z nowej sytuacji. A uczniowie IV Technikum pszczelarskiego w Pszczelej Woli postanowili zrobić to z przytupem, w sposób oryginalny i niezwykle słodki. Miodomat, bo...
ZOBACZ WIĘCEJ