• 26 styczeń 2016 06:40
  •  / 

Przepis na fit owsiankę

Zdrowe śniadanie nie musi być nudne i niesmaczne. Przypomnijcie sobie smak babcinej owsianki, i dodajcie do niego nutę nowoczesności. Osiągnięcie przepis na pyszny, zdrowy i modny początek dnia. Dorzućcie do niej swoje ulubione owoce, pyszne i niezwykle zdrowe nasiona chia i łyżkę słodkiego, złotego miodu Huzar. Najlepiej będzie pasować jeden z naszych miodów premium. Hiszpański pomarańczowy, lub, jeśli wolimy zdrowiej, miód spadziowy lub gryczany.

Będziemy potrzebować...
-1 szklanki płatków owsianych
-1 łyżki nasion chia
-2 szklanek mleka, wody, lub pół na pół mleka i wody
-250 gram owoców (proponujemy truskawki)
-1/3 owocu granatu
-łyżka soku z cytryny
-miód Huzar

Do małego garnka lub rondelka wsypujemy płatki owsiane i nasiona chia. Zalewamy je mlekiem lub wodą, i podgrzewamy czekając aż się zagotują. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Należy pamiętać że płatki błyskawiczne gotują się połowę krócej.

Kiedy nasze płatki powoli bulgoczą na palniku, możemy wykorzystać ten czas by pokroić nasze owoce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, tak by zachowały piękny kolor, i słodzimy miodem wedle uznania. Gotową owsiankę przekładamy do miseczek, wykładamy na nią owocowy miks, i ze smakiem zajadamy w towarzystwie rodziny, najlepiej ze szklanką mleka, kawy lub herbaty.

owsianka

Komentarze

Sprawdź też

„Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata życia”. Tak lata temu mówił wybitny naukowiec Albert Einstein. W ciągu ostatniego roku można było się spotkać z ogromem akcji związanych z ratowaniem pszczelich żyć, bowiem zaobserwowano, że jest ich coraz mniej. Ale czemu tak właściwie...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
Po stosunkowo tajemniczych i niezbadanych czasach prehistorycznych, przychodzi długie i mroczne średniowiecze, zapisane na skórzanych kartach wielkich ksiąg, pieczołowicie spisywanych przez lata w ogromnych klasztorach. Na szczęście te ciemne czasy rozjaśniał złoty blask miodu, czy to zbieranego...
ZOBACZ WIĘCEJ