• 26 styczeń 2016 06:40
  •  / 

Przepis na fit owsiankę

Zdrowe śniadanie nie musi być nudne i niesmaczne. Przypomnijcie sobie smak babcinej owsianki, i dodajcie do niego nutę nowoczesności. Osiągnięcie przepis na pyszny, zdrowy i modny początek dnia. Dorzućcie do niej swoje ulubione owoce, pyszne i niezwykle zdrowe nasiona chia i łyżkę słodkiego, złotego miodu Huzar. Najlepiej będzie pasować jeden z naszych miodów premium. Hiszpański pomarańczowy, lub, jeśli wolimy zdrowiej, miód spadziowy lub gryczany.

Będziemy potrzebować...
-1 szklanki płatków owsianych
-1 łyżki nasion chia
-2 szklanek mleka, wody, lub pół na pół mleka i wody
-250 gram owoców (proponujemy truskawki)
-1/3 owocu granatu
-łyżka soku z cytryny
-miód Huzar

Do małego garnka lub rondelka wsypujemy płatki owsiane i nasiona chia. Zalewamy je mlekiem lub wodą, i podgrzewamy czekając aż się zagotują. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Należy pamiętać że płatki błyskawiczne gotują się połowę krócej.

Kiedy nasze płatki powoli bulgoczą na palniku, możemy wykorzystać ten czas by pokroić nasze owoce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, tak by zachowały piękny kolor, i słodzimy miodem wedle uznania. Gotową owsiankę przekładamy do miseczek, wykładamy na nią owocowy miks, i ze smakiem zajadamy w towarzystwie rodziny, najlepiej ze szklanką mleka, kawy lub herbaty.

owsianka

Komentarze

Sprawdź też

Najlepsze przepisy na orzeźwiające lemoniady. Słodzone naszym naturalnym miodem Huzar, z pewnością osłodzą Wam niejeden upalny dzień. Pamiętajcie, że nawadnianie organizmu w lecie jest bardzo ważne! A skoro można to robić w smaczny sposób, to czemu by nie spróbować poniższych przepisów? Lemoniada...
Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ