• 26 styczeń 2016 06:40
  •  / 

Przepis na fit owsiankę

Zdrowe śniadanie nie musi być nudne i niesmaczne. Przypomnijcie sobie smak babcinej owsianki, i dodajcie do niego nutę nowoczesności. Osiągnięcie przepis na pyszny, zdrowy i modny początek dnia. Dorzućcie do niej swoje ulubione owoce, pyszne i niezwykle zdrowe nasiona chia i łyżkę słodkiego, złotego miodu Huzar. Najlepiej będzie pasować jeden z naszych miodów premium. Hiszpański pomarańczowy, lub, jeśli wolimy zdrowiej, miód spadziowy lub gryczany.

Będziemy potrzebować...
-1 szklanki płatków owsianych
-1 łyżki nasion chia
-2 szklanek mleka, wody, lub pół na pół mleka i wody
-250 gram owoców (proponujemy truskawki)
-1/3 owocu granatu
-łyżka soku z cytryny
-miód Huzar

Do małego garnka lub rondelka wsypujemy płatki owsiane i nasiona chia. Zalewamy je mlekiem lub wodą, i podgrzewamy czekając aż się zagotują. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Należy pamiętać że płatki błyskawiczne gotują się połowę krócej.

Kiedy nasze płatki powoli bulgoczą na palniku, możemy wykorzystać ten czas by pokroić nasze owoce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, tak by zachowały piękny kolor, i słodzimy miodem wedle uznania. Gotową owsiankę przekładamy do miseczek, wykładamy na nią owocowy miks, i ze smakiem zajadamy w towarzystwie rodziny, najlepiej ze szklanką mleka, kawy lub herbaty.

owsianka

Komentarze

Sprawdź też

W Polsce najbardziej cenionymi dyżurnymi meteorologami są górale. Na różnorakich serwisach informacyjnych można przeczytać dalekosiężne prognozy pogody wszystkowiedzących baców. Jak się okazuje podobną umiejętność wykazują także... pszczoły. Na uniwersytecie w Chinach Xu-Jiang He wraz z innymi...
Miód od zarania dziejów stanowił niezwykle istotny element codziennego życia. Przed wynalezieniem cukru był de facto jedyną substancją, którą można było słodzić posiłki i napoje. Poza tym, że jest zdrowy, wiele kultur i wierzeń uważa, że jest magiczny… Czytajcie dalej a być może znajdziecie tu...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ