• 04 lipiec 2016 15:35
  •  / 

Spadź znów w Polsce!

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata albo rzadziej. Na Sądecczyźnie musieliśmy na nią czekać aż 9 lat. Pojawiła się dopiero rok temu. Jednak w tym roku, drzewa iglaste postanowiły nas zaskoczyć, bo spadź pojawiła się w naszych okolicach po raz kolejny!

Spadź to słodka ciecz pojawiająca się latem na gałęziach i igłach świerka, modrzewia i sosny. Jeśli w waszych okolicach rosną te drzewa, z pewnością kiedyś zobaczyliście drobne, złote kropelki przypominające rosę. To właśnie drogocenna spadź, którą skrupulatnie zbierają pszczoły. Miód spadziowy jest ceniony ze względu na swój wyjątkowy, lekko gorzki smak, i jedyne w swoim rodzaju wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jest polecany do wspomagania kuracji leczniczych, zwłaszcza przy dolegliwościach dróg oddechowych. Jednakże spadź pojawia się zazwyczaj raz na cztery lata. W tym roku wszyscy pszczelarze byli niezwykle mile zaskoczeni, gdy drugi rok z rzędu spadź pojawiła się na drzewach.

spadz

Komentarze

Sprawdź też

Przepis na wspaniale orzeźwiający, słodki i gęsty koktajl, który przypomni nam smak lata i beztroskich wakacji Będziemy potrzebować... -1/4 arbuza (800g) -350g truskawek -50g białej czekolady -łyżka miodu Huzar -2-3 łyżki kokosowego malibu Przed przygotowaniem, najlepiej schłodzić arbuza i...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
ZOBACZ WIĘCEJ