• 04 lipiec 2016 15:35
  •  / 

Spadź znów w Polsce!

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata albo rzadziej. Na Sądecczyźnie musieliśmy na nią czekać aż 9 lat. Pojawiła się dopiero rok temu. Jednak w tym roku, drzewa iglaste postanowiły nas zaskoczyć, bo spadź pojawiła się w naszych okolicach po raz kolejny!

Spadź to słodka ciecz pojawiająca się latem na gałęziach i igłach świerka, modrzewia i sosny. Jeśli w waszych okolicach rosną te drzewa, z pewnością kiedyś zobaczyliście drobne, złote kropelki przypominające rosę. To właśnie drogocenna spadź, którą skrupulatnie zbierają pszczoły. Miód spadziowy jest ceniony ze względu na swój wyjątkowy, lekko gorzki smak, i jedyne w swoim rodzaju wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jest polecany do wspomagania kuracji leczniczych, zwłaszcza przy dolegliwościach dróg oddechowych. Jednakże spadź pojawia się zazwyczaj raz na cztery lata. W tym roku wszyscy pszczelarze byli niezwykle mile zaskoczeni, gdy drugi rok z rzędu spadź pojawiła się na drzewach.

spadz

Komentarze

Sprawdź też

Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin. W większości przypadków, miód jest jedynie pełen zdrowia i słodkiego smaku, jednakże nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód staje się czymś więcej niż tylko słodkim...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
ZOBACZ WIĘCEJ