• 05 sierpień 2017 17:29
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na fasolkę z przekrętem

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację?

Czego będziemy potrzebować?

450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ szklanki wody
¼ lub ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu Huzar
sól i pieprz do smaku

W dużym i niskim garnku zagotujmy wodę z łyżką masła, do której następnie dodajemy obraną fasolkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez pięć minut. Następnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 do ośmiu minut.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy aż staną się złote, po czym mieszamy całość z pozostałą łyżką masła i miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy jako dodatek do głównego dania.

 fasol

Komentarze

Sprawdź też

Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
Pyszny i niezwykle prosty przepis na zdrowy, niskokaloryczny i efektowny deser, który zachwyci gości każdego przyjęcia. Będziemy potrzebować... - 1 szklanka mielonych migdałów bez skórek - 2 łyżki miodu Huzar - 1 łyżeczka olejku migdałowego/arganowego/lnianego/orzechowego Do obtoczenia - wiórki...
Od prawie 20 lat Huzar nieprzerwanie walczy o swoją pozycję na rynku miodów w Polsce. Dzięki pasji i poświęceniu jego pracowników, jest dziś największym producentem miodów w naszym kraju. I jak na tak prestiżową firmę przystało, bierze udział w najbardziej istotnych targach i wydarzeniach. W...
ZOBACZ WIĘCEJ