• 05 sierpień 2017 17:29
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na fasolkę z przekrętem

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację?

Czego będziemy potrzebować?

450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ szklanki wody
¼ lub ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu Huzar
sól i pieprz do smaku

W dużym i niskim garnku zagotujmy wodę z łyżką masła, do której następnie dodajemy obraną fasolkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez pięć minut. Następnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 do ośmiu minut.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy aż staną się złote, po czym mieszamy całość z pozostałą łyżką masła i miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy jako dodatek do głównego dania.

 fasol

Komentarze

Sprawdź też

Znacie stronę Nicolas trainbees? Ma ponad 12 tysięcy fanów na Facebooku. Jej założycielem jest Nicolas z Francji, który propaguje używanie marihuany w celach leczniczych. Jego drugą pasją jest bartnictwo. Jest przekonany o leczniczych właściwościach konopi a także miodu, dlatego postawił to...
ZAPYTANIA OFERTOWE / INFORMACJA O WYNIKU POSTĘPOWANIA OFERTOWEGO Nowy Sącz 25.03.2016 aktualizacja - informacje o wyniku postępowania ofertowego: Nowy Sącz 21.04.2016 Firma Huzar z związku z planowaniem inwestycji "Budowa budynku produkcyjno-magazynowego służącego do bieżącej działalności...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ