• 05 sierpień 2017 17:29
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na fasolkę z przekrętem

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację?

Czego będziemy potrzebować?

450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ szklanki wody
¼ lub ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu Huzar
sól i pieprz do smaku

W dużym i niskim garnku zagotujmy wodę z łyżką masła, do której następnie dodajemy obraną fasolkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez pięć minut. Następnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 do ośmiu minut.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy aż staną się złote, po czym mieszamy całość z pozostałą łyżką masła i miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy jako dodatek do głównego dania.

 fasol

Komentarze

Sprawdź też

Miód od zarania dziejów stanowił niezwykle istotny element codziennego życia. Przed wynalezieniem cukru był de facto jedyną substancją, którą można było słodzić posiłki i napoje. Poza tym, że jest zdrowy, wiele kultur i wierzeń uważa, że jest magiczny… Czytajcie dalej a być może znajdziecie tu...
Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia. Czego będziemy potrzebować -pół szklanki ulubionych susznych owoców -pół szklanki posiekanych orzechów włoskich -pół szklanki...
Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
ZOBACZ WIĘCEJ