• 05 sierpień 2017 17:29
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na fasolkę z przekrętem

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację?

Czego będziemy potrzebować?

450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ szklanki wody
¼ lub ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu Huzar
sól i pieprz do smaku

W dużym i niskim garnku zagotujmy wodę z łyżką masła, do której następnie dodajemy obraną fasolkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez pięć minut. Następnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 do ośmiu minut.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy aż staną się złote, po czym mieszamy całość z pozostałą łyżką masła i miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy jako dodatek do głównego dania.

 fasol

Komentarze

Sprawdź też

Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Czego będziemy...
Oczywistym jest, że najlepsze jest to, co z natury. Staramy się kupować ekologiczne i lokalne produkty, ograniczać antybiotyki i chemię w codziennym życiu. Najciężej jednak jest znaleźć naturalne kosmetyki. Przecież każda z nas chce być nie tylko piękna, ale i zdrowa. Oto kilka prostych przepisów...
Cosplay – tworzenie strojów postaci z gier, filmów, książek i komiksów, ubieranie ich, i odgrywanie wybranej postaci. Dziedzina sztuki bardzo młoda w Polsce, aczkolwiek zbierająca coraz większe grono fanów. Niezwykle widowiskowa, wymagająca ogromnej ilości najróżniejszych umiejętności manualnych...
ZOBACZ WIĘCEJ