• 01 luty 2016 12:55
  •  / 

przepis na kanapeczki z figą i ricottą

Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i szalenie modnych kanapeczek z figą i ricottą, posłodzonych cudownie aromatycznym i bajecznie smacznym miodem waniliowo-cytrynowym z Huzarową nutą hiszpańskiej pomarańczy.

Będziemy potrzebować:

-100 gram serka ricotta
-2 świeżych fig, pokrojonych na plasterki
-Orzeszków pini
-Ulubionego chleba
-Odrobiny masła do posmarowania

Do miodowej polewy:

-2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
-1 łyżka soku z cytryny
-ziarenka z ½ laski wanilii

Przepis, jak przepis na każdą kanapkę, jest niezwykle prosty. Zaczniemy od przypieczenia orzeszków pini na suchej patelni na średnim ogniu. W czasie gdy będą się piec, zróbmy miodowy sos. W miseczce lub filiżance mieszamy miód z sokiem z cytryny i nasionkami wanilii. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na bok, i ściągamy orzeszki z patelni, jeśli zdążyły się przyrumienić.

Pieczywo możemy podać świeże, lub opieczone w tosterze. Smarujemy je masłem, później ricottą, rozkładamy na nim plasterki świeżych fig, posypujemy orzeszkami pini i polewamy miodem z cytryną.

Tak przygotowane kanapeczki zjadamy ze smakiem, nie martwiąc się o kalorie. Radzimy jednak uważnie chronić je przed łakomymi współpracownikami, jeśli zdecydujemy się przygotować je w pracy.

fig

Komentarze

Sprawdź też

Pszczoły nie mają odpowiednich warunków do życia w miastach. Nie sposób zatrzymać rozwoju urbanistycznego świata, jednak trzeba zadbać, by nasi mali sprzymierzeńcy mieli, gdzie mieszkać. Przecież ¾ pożywienia pochodzi z zapylenia. Nigdy nie uda się wykarmić ludzkości, jeśli nie będzie pszczół!...
Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
Pszczoły jednoznacznie kojarzą się nam ze złotym płynem. Wiemy już wszystko o dobroczynnych właściwościach miodu, jednak pszczoły to nie tylko miód, ale również wosk, pyłek a także mleczko. Czy te produkty uboczne wytwarzania miodu mają jakieś wartości dla człowieka? Owszem! I to ogromne. Wosk...
ZOBACZ WIĘCEJ