Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i szalenie modnych kanapeczek z figą i ricottą, posłodzonych cudownie aromatycznym i bajecznie smacznym miodem waniliowo-cytrynowym z Huzarową nutą hiszpańskiej pomarańczy.
Będziemy potrzebować:
-100 gram serka ricotta
-2 świeżych fig, pokrojonych na plasterki
-Orzeszków pini
-Ulubionego chleba
-Odrobiny masła do posmarowania
Do miodowej polewy:
-2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
-1 łyżka soku z cytryny
-ziarenka z ½ laski wanilii
Przepis, jak przepis na każdą kanapkę, jest niezwykle prosty. Zaczniemy od przypieczenia orzeszków pini na suchej patelni na średnim ogniu. W czasie gdy będą się piec, zróbmy miodowy sos. W miseczce lub filiżance mieszamy miód z sokiem z cytryny i nasionkami wanilii. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na bok, i ściągamy orzeszki z patelni, jeśli zdążyły się przyrumienić.
Pieczywo możemy podać świeże, lub opieczone w tosterze. Smarujemy je masłem, później ricottą, rozkładamy na nim plasterki świeżych fig, posypujemy orzeszkami pini i polewamy miodem z cytryną.
Tak przygotowane kanapeczki zjadamy ze smakiem, nie martwiąc się o kalorie. Radzimy jednak uważnie chronić je przed łakomymi współpracownikami, jeśli zdecydujemy się przygotować je w pracy.
Komentarze