• 22 luty 2017 16:40
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Ratunek dla spierzchniętych ust

Dni są chłodne i mroźne, co wyraźnie odczuwają nasze usta. Stają się spierzchnięte, łatwo pękają. Jak poprawić ich stan i ukoić niekomfortowe odczucia? Miodem oczywiście!

Miód znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i antyseptycznych. Najlepiej do pielęgnacji ust nadawać się będzie miód wielokwiatowy lub miód spadziowy, w szczególności taki, który zdążył się skrystalizować. Miód skrystalizowany będzie doskonale się nadawać na odżywczy peeling. Jeśli jednak mamy miód tylko płynny, wystarczy że wymieszamy go z cukrem aż będzie miał konsystencję podobną do miodu skrystalizowanego. Taki miód nakładamy na usta na 15 minut, i powstrzymujemy się całą siłą woli by go nie zlizać! Po tym czasie zmywamy go okrężnymi ruchami wykonując delikatny peeling, i po wszystkim nakładamy na usta ochronny balsam.

Na co dzień możemy używać prostej maseczki z miodu. Na wargi nakładamy miód, najlepiej spadziowy. Po paru minutach zaciskamy wargi mocniej, i poruszamy nimi wykonując delikatny peeling. Miód możemy zlizać lub zmyć ciepłą wodą, i cieszyć się gładkimi i miękkimi ustami.

usta

Komentarze

Sprawdź też

Pszczoły jednoznacznie kojarzą się nam ze złotym płynem. Wiemy już wszystko o dobroczynnych właściwościach miodu, jednak pszczoły to nie tylko miód, ale również wosk, pyłek a także mleczko. Czy te produkty uboczne wytwarzania miodu mają jakieś wartości dla człowieka? Owszem! I to ogromne. Wosk...
Miód jest zdrowy i wszyscy o tym wiedzą. Nie ma lepszego sposobu na przeziębienie niż gorąca herbata posłodzona tym złotym płynem. Jednak rożne rodzaje miodu mają różne właściwości. Na przykład znany już wszystkim miód manuka i miód gryczany, charakteryzują się zwiększoną, leczniczą mocą. Niedawno...
Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
ZOBACZ WIĘCEJ