• 22 luty 2017 16:40
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Ratunek dla spierzchniętych ust

Dni są chłodne i mroźne, co wyraźnie odczuwają nasze usta. Stają się spierzchnięte, łatwo pękają. Jak poprawić ich stan i ukoić niekomfortowe odczucia? Miodem oczywiście!

Miód znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i antyseptycznych. Najlepiej do pielęgnacji ust nadawać się będzie miód wielokwiatowy lub miód spadziowy, w szczególności taki, który zdążył się skrystalizować. Miód skrystalizowany będzie doskonale się nadawać na odżywczy peeling. Jeśli jednak mamy miód tylko płynny, wystarczy że wymieszamy go z cukrem aż będzie miał konsystencję podobną do miodu skrystalizowanego. Taki miód nakładamy na usta na 15 minut, i powstrzymujemy się całą siłą woli by go nie zlizać! Po tym czasie zmywamy go okrężnymi ruchami wykonując delikatny peeling, i po wszystkim nakładamy na usta ochronny balsam.

Na co dzień możemy używać prostej maseczki z miodu. Na wargi nakładamy miód, najlepiej spadziowy. Po paru minutach zaciskamy wargi mocniej, i poruszamy nimi wykonując delikatny peeling. Miód możemy zlizać lub zmyć ciepłą wodą, i cieszyć się gładkimi i miękkimi ustami.

usta

Komentarze

Sprawdź też

Na sklepowych półkach możemy znaleźć dziesiątki różnych miodów. Oczywiście, najlepsze pośród nich zawsze są miody Huzar, ale jak się upewnić że są w pełni naturalne? Przede wszystkim, czytajmy etykiety. Prawdziwy miód zawiera w sobie miód i nic poza nim. Unikajmy miodów które zawierają syrop...
Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia! Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii,...
Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
ZOBACZ WIĘCEJ