• 19 lipiec 2017 16:10
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Królewska herbata

Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia!

Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii, książę Karol oczywiście posiada swoje prywatne ule. Znajdują się na książęcej farmie zlokalizowanej w ogrodach jego rezydencji w Tetbury. Jednak mimo to, jego prywatny miód w cale nie jest jego ulubionym. Najbardziej ufa radom swojej „czajmanki”, Rishi Deb, będącą jedną z najwybitniejszych specjalistek od herbaty na całym świecie.

„Lekkie, owocowe tony miodu doskonale komplementują soczyste, kwiatowe nuty czarnej herbaty, jednocześnie podkreślając smak i zwiększając wartość całego doznania”. Jej koleżanka po fachu, Chloe O’Hare-Carrol pracująca dla Yumachaa Tea, potwierdza jej opinię.
„Miód jest dużo bardziej różnorodny od cukru, jednocześnie nie będąc przesadnie słodkim. Należy go używać w szczególności pijąc liściastą zieloną herbatę. Miód skomplementuje jej delikatny smak lepiej od cukru, podkreślając go a nie tłumiąc”

Chloe w szczególności poleca miód z kwiatów pomarańczy. Mówi że jest dużo bardziej aromatyczny od zwykłych miodów i że doskonale pasuje do praktycznie każdej herbaty podkreślając jej wyjątkowy smak i aromat. Możecie sami spróbować razem z Miodem Pomarańczowym Huzar! 

herb

 

Komentarze

Sprawdź też

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin. W większości przypadków, miód jest jedynie pełen zdrowia i słodkiego smaku, jednakże nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód staje się czymś więcej niż tylko słodkim...
Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa. Będziemy potrzebować 1 i ¼ szklanki mleka 1,5 łyżeczki Miodu...
ZOBACZ WIĘCEJ