• 19 lipiec 2017 16:10
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Królewska herbata

Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia!

Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii, książę Karol oczywiście posiada swoje prywatne ule. Znajdują się na książęcej farmie zlokalizowanej w ogrodach jego rezydencji w Tetbury. Jednak mimo to, jego prywatny miód w cale nie jest jego ulubionym. Najbardziej ufa radom swojej „czajmanki”, Rishi Deb, będącą jedną z najwybitniejszych specjalistek od herbaty na całym świecie.

„Lekkie, owocowe tony miodu doskonale komplementują soczyste, kwiatowe nuty czarnej herbaty, jednocześnie podkreślając smak i zwiększając wartość całego doznania”. Jej koleżanka po fachu, Chloe O’Hare-Carrol pracująca dla Yumachaa Tea, potwierdza jej opinię.
„Miód jest dużo bardziej różnorodny od cukru, jednocześnie nie będąc przesadnie słodkim. Należy go używać w szczególności pijąc liściastą zieloną herbatę. Miód skomplementuje jej delikatny smak lepiej od cukru, podkreślając go a nie tłumiąc”

Chloe w szczególności poleca miód z kwiatów pomarańczy. Mówi że jest dużo bardziej aromatyczny od zwykłych miodów i że doskonale pasuje do praktycznie każdej herbaty podkreślając jej wyjątkowy smak i aromat. Możecie sami spróbować razem z Miodem Pomarańczowym Huzar! 

herb

 

Komentarze

Sprawdź też

Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
„Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata życia”. Tak lata temu mówił wybitny naukowiec Albert Einstein. W ciągu ostatniego roku można było się spotkać z ogromem akcji związanych z ratowaniem pszczelich żyć, bowiem zaobserwowano, że jest ich coraz mniej. Ale czemu tak właściwie...
„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
ZOBACZ WIĘCEJ