• 19 lipiec 2017 16:10
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Królewska herbata

Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia!

Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii, książę Karol oczywiście posiada swoje prywatne ule. Znajdują się na książęcej farmie zlokalizowanej w ogrodach jego rezydencji w Tetbury. Jednak mimo to, jego prywatny miód w cale nie jest jego ulubionym. Najbardziej ufa radom swojej „czajmanki”, Rishi Deb, będącą jedną z najwybitniejszych specjalistek od herbaty na całym świecie.

„Lekkie, owocowe tony miodu doskonale komplementują soczyste, kwiatowe nuty czarnej herbaty, jednocześnie podkreślając smak i zwiększając wartość całego doznania”. Jej koleżanka po fachu, Chloe O’Hare-Carrol pracująca dla Yumachaa Tea, potwierdza jej opinię.
„Miód jest dużo bardziej różnorodny od cukru, jednocześnie nie będąc przesadnie słodkim. Należy go używać w szczególności pijąc liściastą zieloną herbatę. Miód skomplementuje jej delikatny smak lepiej od cukru, podkreślając go a nie tłumiąc”

Chloe w szczególności poleca miód z kwiatów pomarańczy. Mówi że jest dużo bardziej aromatyczny od zwykłych miodów i że doskonale pasuje do praktycznie każdej herbaty podkreślając jej wyjątkowy smak i aromat. Możecie sami spróbować razem z Miodem Pomarańczowym Huzar! 

herb

 

Komentarze

Sprawdź też

W sierpniu tego roku, technicy z bazy Lotnictwa Stanów Zjednoczonych spotkali się z wyjątkowym sabotażem. Ogromny rój pszczół obsiadł i unieruchomił myśliwiec F22-Raptor. Technicy bazy lotniczej Langley-Eustis w Wirginii przed wypuszczeniem samolotu na lot próbny, zorientowali się, że jego dyszę...
Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis...
Po stosunkowo tajemniczych i niezbadanych czasach prehistorycznych, przychodzi długie i mroczne średniowiecze, zapisane na skórzanych kartach wielkich ksiąg, pieczołowicie spisywanych przez lata w ogromnych klasztorach. Na szczęście te ciemne czasy rozjaśniał złoty blask miodu, czy to zbieranego...
ZOBACZ WIĘCEJ