• 05 sierpień 2017 17:29
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na fasolkę z przekrętem

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację?

Czego będziemy potrzebować?

450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ szklanki wody
¼ lub ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu Huzar
sól i pieprz do smaku

W dużym i niskim garnku zagotujmy wodę z łyżką masła, do której następnie dodajemy obraną fasolkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez pięć minut. Następnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 do ośmiu minut.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy aż staną się złote, po czym mieszamy całość z pozostałą łyżką masła i miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy jako dodatek do głównego dania.

 fasol

Komentarze

Sprawdź też

Huzar to nie tylko miody. Huzar to przede wszystkim ludzie. Wiemy jak ciężko jest się wybić początkującym blogerom, młodym i aspirującym dziennikarzom. Dlatego właśnie chcemy Wam pomóc! Pozwól sobie pomóc O ile prowadzenie swojego własnego bloga, czy prywatnie czy na publicznej platformie, daje...
Każdego z nas czasem łapie przysłowiowy „leń”. Po ciężkim dniu w pracy nie zawsze chce nam się jeszcze szykować obiad. Przez co często decydujemy się na niekoniecznie zdrowe i dużo droższe jedzenie na wynos. Ale co powiecie na pyszny i zdrowy obiad który szykuje się w pół godziny i jedyne co...
Miody pitne cieszą się coraz większą popularnością, zarówno w Polsce jak i na świecie. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych trunków. Jednakże pojawiają się liczne pytania: ja powstaje miód pitny? Który miód pitny wybrać? Czy ma jakieś zdrowotne właściwości? „Włoski mieszkańcze! Cóż twoje...
ZOBACZ WIĘCEJ