• 05 sierpień 2017 17:29
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na fasolkę z przekrętem

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację?

Czego będziemy potrzebować?

450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ szklanki wody
¼ lub ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu Huzar
sól i pieprz do smaku

W dużym i niskim garnku zagotujmy wodę z łyżką masła, do której następnie dodajemy obraną fasolkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez pięć minut. Następnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 do ośmiu minut.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy aż staną się złote, po czym mieszamy całość z pozostałą łyżką masła i miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy jako dodatek do głównego dania.

 fasol

Komentarze

Sprawdź też

Miód jest zdrowy i wszyscy o tym wiedzą. Nie ma lepszego sposobu na przeziębienie niż gorąca herbata posłodzona tym złotym płynem. Jednak rożne rodzaje miodu mają różne właściwości. Na przykład znany już wszystkim miód manuka i miód gryczany, charakteryzują się zwiększoną, leczniczą mocą. Niedawno...
Od prawie 20 lat Huzar nieprzerwanie walczy o swoją pozycję na rynku miodów w Polsce. Dzięki pasji i poświęceniu jego pracowników, jest dziś największym producentem miodów w naszym kraju. I jak na tak prestiżową firmę przystało, bierze udział w najbardziej istotnych targach i wydarzeniach. W...
Zdrowe śniadanie nie musi być nudne i niesmaczne. Przypomnijcie sobie smak babcinej owsianki, i dodajcie do niego nutę nowoczesności. Osiągnięcie przepis na pyszny, zdrowy i modny początek dnia. Dorzućcie do niej swoje ulubione owoce, pyszne i niezwykle zdrowe nasiona chia i łyżkę słodkiego,...
ZOBACZ WIĘCEJ