• 05 sierpień 2017 17:29
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na fasolkę z przekrętem

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację?

Czego będziemy potrzebować?

450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ szklanki wody
¼ lub ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu Huzar
sól i pieprz do smaku

W dużym i niskim garnku zagotujmy wodę z łyżką masła, do której następnie dodajemy obraną fasolkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez pięć minut. Następnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 do ośmiu minut.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy aż staną się złote, po czym mieszamy całość z pozostałą łyżką masła i miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy jako dodatek do głównego dania.

 fasol

Komentarze

Sprawdź też

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych miodów na rynku. Zwłaszcza ten lokalny, polski miód cieszy się ogromną popularnością, ale jest też jednym z najdroższych. Jest to spowodowane tym, że spadź w Polsce, pojawia się niezwykle rzadko. Średnio raz na cztery lata...
Cosplay – tworzenie strojów postaci z gier, filmów, książek i komiksów, ubieranie ich, i odgrywanie wybranej postaci. Dziedzina sztuki bardzo młoda w Polsce, aczkolwiek zbierająca coraz większe grono fanów. Niezwykle widowiskowa, wymagająca ogromnej ilości najróżniejszych umiejętności manualnych...
Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Będą doskonałą przekąską, podwieczorkiem, śniadaniem lub drugim śniadaniem, zwłaszcza z odrobiną serka brie lub twarożku. Czego będziemy potrzebować 4 kromki chleba żytniego 8 łyżek miodu Huzar Dwie garści orzechów...
ZOBACZ WIĘCEJ