• 26 kwiecień 2017 14:12
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na razowe babeczki z dynią i miodem

Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia.

Czego będziemy potrzebować

-pół szklanki ulubionych susznych owoców

-pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

-pół szklanki miodu Huzar

-pół szklanki oliwy z oliwek

-3/4 szklanki startej, surowej dyni

-2 jajka

-szczypta soli

-pół łyżeczki sody oczyszczonej

-łyżeczka proszku do pieczenia

-łyżeczka mieszanki przypraw korzennych

-1/3 szklanki brązowego cukru

-półtora szklanki razowej mąki pszennej

Zaczynamy od włączenia piekarnika tak by nagrzał się do 180 stopni. W międzyczasie suszone owoce zalewamy gorącą wodą i podsmażamy orzechy na suchej patelni. W dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Później dodajemy mokre składniki, czyli jajka, dynię, oliwę i miód. Mieszając całość drewnianą łyżką dodajemy orzechy i odsączone owoce. Ciasta powinno starczyć na około 12 babeczek. Papilotki wstawiamy do formy na muffiny i wypełniamy je ciastem, do mniej więcej 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut. Możemy je podawać bez niczego, w lżejszej wersji, albo z intrygującym kremem marchewkowym, słodkim kremem maślanym, lub przekrojone na pół i posmarowane gładkim twarożkiem. 

dynia

Komentarze

Sprawdź też

„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
ZOBACZ WIĘCEJ