• 26 kwiecień 2017 14:12
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na razowe babeczki z dynią i miodem

Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia.

Czego będziemy potrzebować

-pół szklanki ulubionych susznych owoców

-pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

-pół szklanki miodu Huzar

-pół szklanki oliwy z oliwek

-3/4 szklanki startej, surowej dyni

-2 jajka

-szczypta soli

-pół łyżeczki sody oczyszczonej

-łyżeczka proszku do pieczenia

-łyżeczka mieszanki przypraw korzennych

-1/3 szklanki brązowego cukru

-półtora szklanki razowej mąki pszennej

Zaczynamy od włączenia piekarnika tak by nagrzał się do 180 stopni. W międzyczasie suszone owoce zalewamy gorącą wodą i podsmażamy orzechy na suchej patelni. W dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Później dodajemy mokre składniki, czyli jajka, dynię, oliwę i miód. Mieszając całość drewnianą łyżką dodajemy orzechy i odsączone owoce. Ciasta powinno starczyć na około 12 babeczek. Papilotki wstawiamy do formy na muffiny i wypełniamy je ciastem, do mniej więcej 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut. Możemy je podawać bez niczego, w lżejszej wersji, albo z intrygującym kremem marchewkowym, słodkim kremem maślanym, lub przekrojone na pół i posmarowane gładkim twarożkiem. 

dynia

Komentarze

Sprawdź też

Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Będą doskonałą przekąską, podwieczorkiem, śniadaniem lub drugim śniadaniem, zwłaszcza z odrobiną serka brie lub twarożku. Czego będziemy potrzebować 4 kromki chleba żytniego 8 łyżek miodu Huzar Dwie garści orzechów...
Słowiańskie tradycje mogą być naprawdę piękne, znaczące i szanowane nawet dziś. Tak jest z Trzema Spasami, które do dziś świętuje się na ruskich ziemiach. Co to za święto? Mówiąc krótko można je nazwać świętem zbiorów które rozpoczyna się w połowie sierpnia. Trzy dni, poświęcone na trzy święta,...
ZOBACZ WIĘCEJ