• 26 kwiecień 2017 14:12
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na razowe babeczki z dynią i miodem

Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia.

Czego będziemy potrzebować

-pół szklanki ulubionych susznych owoców

-pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

-pół szklanki miodu Huzar

-pół szklanki oliwy z oliwek

-3/4 szklanki startej, surowej dyni

-2 jajka

-szczypta soli

-pół łyżeczki sody oczyszczonej

-łyżeczka proszku do pieczenia

-łyżeczka mieszanki przypraw korzennych

-1/3 szklanki brązowego cukru

-półtora szklanki razowej mąki pszennej

Zaczynamy od włączenia piekarnika tak by nagrzał się do 180 stopni. W międzyczasie suszone owoce zalewamy gorącą wodą i podsmażamy orzechy na suchej patelni. W dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Później dodajemy mokre składniki, czyli jajka, dynię, oliwę i miód. Mieszając całość drewnianą łyżką dodajemy orzechy i odsączone owoce. Ciasta powinno starczyć na około 12 babeczek. Papilotki wstawiamy do formy na muffiny i wypełniamy je ciastem, do mniej więcej 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut. Możemy je podawać bez niczego, w lżejszej wersji, albo z intrygującym kremem marchewkowym, słodkim kremem maślanym, lub przekrojone na pół i posmarowane gładkim twarożkiem. 

dynia

Komentarze

Sprawdź też

Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je...
Pyszny i niezwykle prosty przepis na zdrowy, niskokaloryczny i efektowny deser, który zachwyci gości każdego przyjęcia. Będziemy potrzebować... - 1 szklanka mielonych migdałów bez skórek - 2 łyżki miodu Huzar - 1 łyżeczka olejku migdałowego/arganowego/lnianego/orzechowego Do obtoczenia - wiórki...
ZOBACZ WIĘCEJ