• 26 kwiecień 2017 14:12
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na razowe babeczki z dynią i miodem

Zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie. Takie babeczki nadadzą się doskonale zarówno jako dodatek do lunchu, gwiazda podwieczorka przy herbacie czy przekąska w ciągu dnia.

Czego będziemy potrzebować

-pół szklanki ulubionych susznych owoców

-pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

-pół szklanki miodu Huzar

-pół szklanki oliwy z oliwek

-3/4 szklanki startej, surowej dyni

-2 jajka

-szczypta soli

-pół łyżeczki sody oczyszczonej

-łyżeczka proszku do pieczenia

-łyżeczka mieszanki przypraw korzennych

-1/3 szklanki brązowego cukru

-półtora szklanki razowej mąki pszennej

Zaczynamy od włączenia piekarnika tak by nagrzał się do 180 stopni. W międzyczasie suszone owoce zalewamy gorącą wodą i podsmażamy orzechy na suchej patelni. W dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Później dodajemy mokre składniki, czyli jajka, dynię, oliwę i miód. Mieszając całość drewnianą łyżką dodajemy orzechy i odsączone owoce. Ciasta powinno starczyć na około 12 babeczek. Papilotki wstawiamy do formy na muffiny i wypełniamy je ciastem, do mniej więcej 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut. Możemy je podawać bez niczego, w lżejszej wersji, albo z intrygującym kremem marchewkowym, słodkim kremem maślanym, lub przekrojone na pół i posmarowane gładkim twarożkiem. 

dynia

Komentarze

Sprawdź też

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Będą doskonałą przekąską, podwieczorkiem, śniadaniem lub drugim śniadaniem, zwłaszcza z odrobiną serka brie lub twarożku. Czego będziemy potrzebować 4 kromki chleba żytniego 8 łyżek miodu Huzar Dwie garści orzechów...
Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem. Będziemy potrzebować… - pół ząbka czosnku - szczypta soli morskiej - 1...
ZOBACZ WIĘCEJ