• 08 październik 2015 19:30
  •  / 

Przepis na winegret a'la huzar

Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem.

Będziemy potrzebować…

- pół ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu Huzar
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub octu winnego
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy

Przeciśnięty przez praskę czosnek, rozcieramy nożem na desce do krojenia, by wciągnąć z niego cały smak i aromat. By jego kawałki były drobne, i nie zdarzyła się sytuacja, w której rozgryziemy duży, nieprzyjemny, surowy kawał czosnku, dosypujemy na deskę sól, i jeszcze bardziej rozcieramy, aż uzyskamy gładką pastę. Do miseczki, filiżanki lub kubeczka wlewamy miód, sok z cytryny, wrzucamy naszą czosnkową pastę i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Dokładnie mieszamy, i na sam koniec dolewamy oliwę, również dokładnie mieszając.

Tak przygotowany sos będzie idealnie pasować do każdej sałatki ze świeżych warzyw, a nawet do samej sałaty. Sprawi, że nudne, dietetyczne dania zyskają wyjątkowego charakteru. Możemy zrobić sos z większej ilości składników, zamknąć go w słoiku, i trzymając w lodówce, używać przez najbliższe dwa tygodnie.

vineret

Komentarze

Sprawdź też

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
Jeśli interesujecie się choć odrobinę zdrowym stylem życia i homeopatią, z pewnością słyszeliście o różnorakich, domowych sposobach na szampony i odżywki do włosów. Najpopularniejszym z nich jest ocet i soda oczyszczona, jednakże z powodu jego niezgodności z pH skóry głowy, niszczy on włosy i...
Po stosunkowo tajemniczych i niezbadanych czasach prehistorycznych, przychodzi długie i mroczne średniowiecze, zapisane na skórzanych kartach wielkich ksiąg, pieczołowicie spisywanych przez lata w ogromnych klasztorach. Na szczęście te ciemne czasy rozjaśniał złoty blask miodu, czy to zbieranego...
ZOBACZ WIĘCEJ