• 08 październik 2015 19:30
  •  / 

Przepis na winegret a'la huzar

Jak dodać nudnej sałatce odrobinę życia? Nic prostszego! Wystarczy zastąpić zwykły sos winegret, cudownie słodko kwaśnym miodowym winegretem a’la Huzar. Kilka chwil, i nawet najzwyklejsza sałatka stanie się wykwintnym daniem.

Będziemy potrzebować…

- pół ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu Huzar
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub octu winnego
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy

Przeciśnięty przez praskę czosnek, rozcieramy nożem na desce do krojenia, by wciągnąć z niego cały smak i aromat. By jego kawałki były drobne, i nie zdarzyła się sytuacja, w której rozgryziemy duży, nieprzyjemny, surowy kawał czosnku, dosypujemy na deskę sól, i jeszcze bardziej rozcieramy, aż uzyskamy gładką pastę. Do miseczki, filiżanki lub kubeczka wlewamy miód, sok z cytryny, wrzucamy naszą czosnkową pastę i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Dokładnie mieszamy, i na sam koniec dolewamy oliwę, również dokładnie mieszając.

Tak przygotowany sos będzie idealnie pasować do każdej sałatki ze świeżych warzyw, a nawet do samej sałaty. Sprawi, że nudne, dietetyczne dania zyskają wyjątkowego charakteru. Możemy zrobić sos z większej ilości składników, zamknąć go w słoiku, i trzymając w lodówce, używać przez najbliższe dwa tygodnie.

vineret

Komentarze

Sprawdź też

Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa. Będziemy potrzebować 1 i ¼ szklanki mleka 1,5 łyżeczki Miodu...
Od prawie 20 lat Huzar nieprzerwanie walczy o swoją pozycję na rynku miodów w Polsce. Dzięki pasji i poświęceniu jego pracowników, jest dziś największym producentem miodów w naszym kraju. I jak na tak prestiżową firmę przystało, bierze udział w najbardziej istotnych targach i wydarzeniach. W...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ